Sistem autonom de iluminat instalat în orașul Telenești implementat cu suportul AEE

23 Sept. 2021, 22:33
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Sept. 2021, 22:33 // Actual //  MD Bani

În orașul Telenești a fost instalat un Sistem autonom de iluminat dotat cu corpuri de iluminat LED și panouri solare. Proiectul a fost implementat cu suportul AEE.

Proiectul „Modernizarea sistemului de iluminat public prin montarea și gestionarea instalațiilor autonome de iluminare” a fost realizat în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte nr. 7, în domeniul Surselor de energie regenerabilă privind promovarea tehnologiilor de valorificare a energiei solare prin finanțarea Proiectelor Demonstrative. Valoarea totală a proiectului constituie 231 596,58 lei.

Astfel,  în cadrul proiectului au fost instalate corpuri de iluminat autonome, care se alimentează de la soare, 2 piloni dotați cu corpuri de iluminat tip LED de 10 W, panouri solare cu capacitatea de generare până la 100 W, sistem de stocare a energiei, senzori de mișcare și detectare a prezenței care permit utilizarea eficiență a electricității și un software pentru setarea sistemului autonom de funcționare. Pilonii au integrat și un sistem de management al iluminării dotat cu un sistem de dimming cu senzor de mișcare, ce calculează nivelul de încărcare a bateriei și stocare a datelor.

Acest sistem funcţionează după principiul captării energiei solare de către panoul fotovoltaic transformând-o în energie electrică. Sistemul respectiv este o soluție optimă și inovativă în iluminatul solar inteligent, contribuind la creșterea vizibilității și siguranței în traficul rutier.

AEE are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Realitatea Live

25 Apr. 2025, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Apr. 2025, 10:13 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile ruse pregătesc lansarea unei burse naționale de criptomonede, însă accesul va fi restricționat la așa-numiții „investitori supercalificați” — persoane cu venituri și capitaluri considerabile. Anunțul a fost făcut de ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, în cadrul unei ședințe extinse a Ministerului Finanțelor, transmite RBC.

„Vom lansa împreună cu Banca Centrală o bursă cripto pentru investitorii supercalificați. Aceasta va permite legalizarea activelor cripto și scoaterea tranzacțiilor din zona gri. Desigur, nu în interiorul țării, ci în cadrul regimului juridic experimental”, a explicat Siluanov.

Potrivit proiectului actual, pentru a avea acces la platformă, investitorii trebuie să dețină active de cel puțin 100 de milioane de ruble (aproximativ 1,2 milioane dolari) sau să fi avut un venit anual de peste 50 de milioane de ruble în anul precedent (aproximativ 600.000 dolari).

Criteriile de eligibilitate nu sunt însă definitive. Osman Kabaloiev, adjunct al Departamentului de politică financiară din cadrul Ministerului Finanțelor, a declarat că aceste praguri pot fi revizuite în urma unor discuții suplimentare.

Proiectul se încadrează în regimul juridic experimental lansat în martie de Banca Centrală a Rusiei, valabil pe o perioadă de trei ani. În această etapă, doar un număr restrâns de investitori vor putea desfășura operațiuni directe cu criptomonede. Cei care nu întrunesc criteriile vor avea acces limitat la instrumente financiare derivate legate de valoarea criptomonedelor, dar fără livrarea efectivă a tokenurilor.

Cu toate acestea, Ministerul Finanțelor rămâne rezervat în privința criptomonedelor. Vice-ministrul Alexei Moiseev a comparat anterior investițiile în cripto cu schemele piramidale din anii ’90, afirmând că „mulți câștigă la început, dar și mai mulți pierd ulterior”.

Totodată, el a subliniat că, deși susține digitalizarea sistemului bancar, criptomonedele nu fac parte din această evoluție pozitivă, fiind considerate riscante și nesigure pentru publicul larg.