Țigări, narghilea, snus, dispozitive fără fum. Care este diferența și ce daune aduc sănătății produsele din tutun
Unul dintre cele mai nocive vicii ale secolului XXI reprezintă fumatul. Anual aproape 8 milioane de oameni din toată lumea mor din cauza fumatului. Instituții recunoscute internațional au stabilit că, deși consumul de nicotină generează dependență și nu este lipsit de riscuri, nicotina în sine nu este principala cauză a bolilor asociate fumatului, relateaza nordnews.md.
Foto:

Nivelul de nocivitate a unui sau altui produs este direct proporțional cu metoda de livrare a nicotinei, prin ardere sau fără, fiind unul dintre factorii care ar putea reduce sau majora riscurile pentru sănătate.

Țigări vs Narghilea

Perceput de mulți drept o metodă de relaxare, fumatul narghilelei nu este nici pe departe inofensiv. Mai mult, unii experți declară că acesta ar fi mai periculos decât fumatul țigărilor. Explicația este simplă: în cazul narghilelei, o sesiune de fumat poate dura chiar și 60-80 de minute, timp în care fumătorul inhalează o cantitate mai mare de fum decât într-o sesiune de fumat.


La fel ca fumatul țigărilor obișnuite, fumatul narghilelei presupune arderea tutunului. Fumul emis conține niveluri ridicate de compuși toxici, inclusiv gudron, monoxid de carbon, metale grele și substanțe chimice.

Studiile arată că ambele tipuri de fumat provoacă dependență și pot cauza infecții respiratorii frecvente, tuse persistentă, cancer oral, esofagian, pulmonar, boli de inimă și alte boli grave. Totodată, acestea prezintă pericole asociate cu fumatul pasiv.

În același timp, este posibil ca pipa de narghilea folosită în baruri și cafenele să nu fie curățată în mod corespunzător, în acest caz existând și riscul răspândirii bolilor infecțioase.

The Global Youth Tobacco Survey, un sondaj privind consumul de tutun în rândul tinerilor, a concluzionat că în timp ce rata fumatului de țigări a scăzut în rândul tinerilor de 13-15 ani, 33 din 97 de regiuni ale lumii au înregistrat o creștere a consumului de alte tipuri de tutun, care a fost atribuită în principal utilizării narghilelei. Potrivit unui sondaj recent, 8,4 % dintre elevii din SUA fumează narghilea, procent care se situează pe locul al doilea după cel al țigărilor.

Cât despre țigări, fumatul acestora este cea mai răspândită formă de consum de tutun la nivel mondial, în lume existând circa 1,3 miliarde de fumători.

Țigările electronice vs dispozitivele de încălzire a tutunului

Dispozitivele de încălzire a tutunului și majoritatea țigărilor electronice conțin nicotină, existând, totuși, și unele lichide pentru țigări electronice ce nu au în componența lor această substanță.

Dispozitivele electronice încălzesc tutunul doar cât este necesar pentru a elibera un aerosol cu nicotină, în timp ce țigările electronice încălzesc un lichid care conține nicotină.

Deoarece nu funcționează pe bază de ardere, nici dispozitivele electronice de încălzire a tutunului, nici țigările electronice nu produc scrum sau fum. În schimb, acestea folosesc sisteme de încălzire pentru a genera un aerosol inhalat de utilizatori. Potrivit unor studii, acest aerosol ar conține cu 95 la sută mai puține substanțe nocive decât fumul de țigară.

În același timp, cercetătorii atenționează că utilizarea acestor dispozitive nu este lipsită de riscuri, în special pentru tineri, femei însărcinate, precum și pentru adulții care nu au fumat niciodată. În țări precum Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Grecia și Japonia, țigările electronice și dispozitivele de încălzire a tutunului sunt utilizate drept alternative cu risc redus pentru cei ce vor să renunțe la fumat sau o alternativă pentru fumătorii care nu pot renunța la țigări, însă, doresc să reducă efectele nocive pentru sănătate. .

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în 2018 existau 41 de milioane de utilizatori de țigări electronice la nivel mondial. Totodată, peste 18 milioane de persoane utilizează dispozitivele de încălzire a tutunului.


Snus vs tutun dizolvabil

Snus-ul este un produs din tutun ce se plasează între buza superioară și gingie, pentru perioade îndelungate, cu scopul de a elibera nicotină. Vânzarea acestuia este ilegală în toate țările Uniunii Europene, cu excepția unor țări nordice.

Un alt tip de produs, tutunul dizolvabil, este asemănător cu snus-ul, fiind prelucrat pentru a se dizolva în cavitatea bucală. Acesta există în mai multe forme: pastile, benzi, bețișoare.

Ca și alte produse din tutun, acestea conțin substanțe nocive sau potențial nocive, precum și nicotină, care creează dependență. Potrivit unor studii, riscurile pentru sănătate asociate consumului de snus sunt considerabil mai mici decât cele asociate cu fumatul țigărilor.

În Suedia, aproximativ 21% dintre bărbați folosesc tutunul oral. Cu toate acestea, asemenea produse sunt utilizate de mai puțin de 2% din populația europeană.

Datele Eurobarometrului din 2017 arată că Suedia a avut cea mai mică prevalență a consumului zilnic de țigări din Uniunea Europeană, de 5 %, precum și cea mai mică rată a mortalității legate de tutun.


Anual, în lume sunt produse circa 6,6 milioane de tone de tutun. China este cel mai mare producător, cu o producție de 2,2 milioane de tone pe an. Aceasta este urmată de Brazilia și India, cu câte 700 de mii de tone.


Pub