Astfel, prețurile la benzină și motorină afișate la benzinării au crescut până la plafonul maxim stabilit de ANRE, ieri.
Prețurile maxime de referință pentru comercializarea benzinei 95, de tip standard, la pompă, trebuie să nu depășească valoarea de 20,23 lei, iar cel al motorinei – 16,42 lei.
Prețurile stabilite pentru perioada de referință au fost influențate de majorarea prețului mediu de tranzacționare a produselor petroliere principale la bursele petroliere internaționale, fiind înregistrată o creștere doar într-o singură zi a cotațiilor Platts cu 36,75 $/tona la benzina și 22,25 $/tona la motorină.
Recentele modificări ale mecanismului de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard vin să asigure pentru consumatorul final prețuri corecte, transparente, ușor de verificat și care pot fi influențate doar de fluctuațiile cotațiilor internaționale. Respectiv, evoluțiile privind creșterea sau descreșterea prețurilor pe piața internațională vor fi reflectate fidel și în prețul final plătit la pompă. ANRE dă asigurări că în formula actuală de formare a prețurilor nu există posibilități pentru operatorii de pe piață să aplice prețuri mai mari decât cele stabilite de Agenție.
La baza formării prețurilor maximale de comercializare a produselor petroliere principale de tip standard „PC” stau 4 componente:
(1) „PL×CV” - Cotația Platts (se modifică zilnic în funcție de prețul la bursă și Cursul de schimb leu/dolar);
(2) „MC” - Marja comercială specifică (se modifică semestrial de către ANRE);
(3) „AC” - Acciza (se modifică anual conform Codului Fiscal);
(4) „TVA” – Taxa pe valoare adăugată (nu se modifică).
Pe 1 septembrie, ANRE a modificat decizia sa anterioară prin care a stabilit marjele la comercializarea cu ridicata a produselor petroliere principale, la comercializarea cu ridicata și comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat și, totodată, a modificat marja la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale, aceasta fiind redenumită în „marjă comercială specifică”. Nivelul marjei comerciale specifice a fost recalculat conform principiului stabilit anterior, cu excepția valorii indicelui de sporire a eficienței pieței produselor petroliere, redenumit în „coeficient de eficientizare”, care conform noilor prevederi legale nu poate depăși 10% din media ponderată a marjelor comerciale specifice ale operatorilor de pe piața produselor petroliere. În acest fel se urmărește stabilirea unui model echilibrat al pieței construit atât pe interesul consumatorilor, cât și al companiilor petroliere, în special celor mici.
În rezultat, începând cu ziua de 02.09.2021, până la ora 12:00, ANRE urmează să publice pe pagina sa web prețurile maximale de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, care vor constitui un plafon pentru toate stațiile de alimentare cu carburanți din țară în forma următoare:
MODEL
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!