Stoianoglo: Există un clan mafiot în Procuratură. Morari continuă să influențeze unii procurori și chiar politicieni

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, ar continua să influențeze o parte din procurorii instituției pe care a condus-o, și chiar ar da sfaturi mai multor politicieni, dar și unor experți și ONG-uri. Declarațiile au fost făcute de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, într-un interviu cu jurnalistul Artur Efremov.

Foto:

 „Sunt oameni care continuă să influențeze anumite procese în Procuratură, anumiți procurori, să influențeze anumiți politicieni, să îi consulte permanent. Sunt oameni care formează opinia publică prin ONG-uri, experți, massmedia. Pot să dau nume, este domnul Viorel Morari, care încearcă să influențeze situația din PA, în special odată cu venirea la putere a noii guvernări”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

În acest context, șeful PG a spus că în Moldova există un clan mafiot în structurile Procuraturii: „Mulți adepți ai lui au ridicat capul, influența lui se păstrează asupa unor oameni din PA. Toți sunt în așteptarea că vor reveni la serviciu. De aceea, acesta este într-adevăr un clan mafiot, cu care urmează încă să lucrăm și care va trebui scos din sistem. Cu părere de rău, nu am pârghii în acest sens, dar în pachetul de inițiative legislative am solicitat să fie oferite anumite împuterniciri Procurorului General.

La cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Viorel Morari a fost suspendat de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din funcția de procuror șef la Procuratura Anticorupție (PA) în luna ianuarie 2020.

Morari a fost reținut la data de 10 ianuarie 2020, iar la data de 13 ianuarie a primit mandat de arestare pe un termen de 20 de zile. Acesta a respins acuzațiile în adresa sa și a spus că dosarul în care este vizat este unul politic și făcut la comanda lui Dodon și Stoianoglo.

La 12 februarie 2020, Procuratura anunța despre un nou dosar de „îmbogățire ilicită” și „spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu folosirea situației de serviciu”, inițiat pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție.

La 14 februarie 2020, procurorul-șef suspendat al PA a fost eliberat din arest sub control judiciar pe un termen de 60 de zile. Decizia a fost luată de către magistrații Judecătoriei Buiucani. 

Peste aproape un an, la 19 ianuarie 2021, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție s-a prezentat, împreună cu avocații săi, la PCCOCS, unde a fost citat pentru a fi recunoscut și audiat în calitate de bănuit de patru capete de acuzare: „exces de putere”, „fals în acte publice”, „reținerea sau arestarea ilegală” și „tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”. După audierea acestuia în calitate de bănuit, procurorul de caz a decis asupra necesității reținerii lui în ordinea art.166 din Codul de procedură penală. În continuare, persoana urmează a fi pusă sub învinuire, cu decizia asupra măsurii preventive aplicabile.

La 20 ianuarie 2021, acesta a fost eliberat în sala de judecată.

Iar la 12 august, Viorel Morari a fost demis din Procuratura Anticorupție, după un an și jumătate de suspendare.


Pub