Primăria Chișinăului va aloca 3 milioane de lei pentru testarea COVID-19 a angajaților din instituțiile de învățământ

test-covid-30-scaled-920×614
Foto: diez.md

Primăria capitalei va aloca 3 milioane de lei pentru testarea la COVID-19 a profesorii și personalul auxiliar din Chișinău. Din spusele edilului capitalei,Ion Ceban, acest lucru va avea loc în cazul în care Ministerul Sănătăţii nu va renunța la decizia de a solicita angajaților instituțiilor de învățământ nevaccinați să prezinte la fiecare două săptămâni testul la COVID-19.

„Am văzut ieri declarațiile precum că primăria trebuie să îndeplinească în tocmai deciziile Comisiei Naționale și că nu are dreptul altfel. Vreau să precizez ce spune legislația și tare sfătui pe toți să se informeze. Conform imputernicirilor delegate comisiilor teritoriale, CESP Chișinău poate decide asupra și a altor măsuri de sanatare publică, în funcție de indicatorii epidemiologici”, a susținut Ceban.

Astfel, primarul a menționat că dacă Ministerul și Guvernul continuă să ceară testarea obligatorie, profesorii din Chișinău vor fi testați la necesitate gratuit, iar pentru acest lucru s-a dispus alocarea a trei milioane de lei.

Amintim că membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) au aprobat luni, 23 august, noile măsuri de sănătate publică, în scopul prevenirii cazurilor de infectare cu COVID-19.

Potrivit CNESP, de la 1 septembrie 2021, instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal, învățământ profesional tehnic și universitar își vor desfășura activitatea cu prezența fizică a elevilor și studenților, în condițiile respectării măsurilor de sănătate publică.

„Pentru a preveni transmiterea infecției cu virusul SARS-CoV-2 în spațiul școlar, se recomandă atingerea acoperirii vaccinale de cel puțin 95 % din persoanele adulte în fiecare instituție de învățământ până la 1 octombrie 2021. Până atunci, personalul didactic, nedidactic și auxiliar nevaccinat va efectua din cont propriu și va prezenta, odată la 14 zile, rezultatul unui test diagnostic la COVID-19 (test rapid de diagnostic AgSarsC-oV-2 sau test PCR la COVID-19)”, se arată în documentul aprobat.

În urma controverselor stârnite, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că deciziile Comisiei Naționale Extraordinare Sănătate Publică (CNESP) pot fi anulate doar de către CNESP și nicio primărie sau chiar CNESP local nu le poate declara nule.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente