Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Autoritatea Aeronautică Civilă a…

DOC Autoritatea Aeronautică Civilă a R. Moldova a emis Directiva operațională privind asigurarea respectării prevederilor adoptate de CNESP

Autoritatea Aeronautică Civilă a R. Moldova anunță că a emis Directiva operațională privind asigurarea respectării prevederilor adoptate de Comisia Naționala Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) pe 13 august, în contextul instituirii stării de alertă la nivel național – „cod portocaliu”.

De luni, 16 august, intră în vigoare noile restricții și măsuri sanitare impuse pentru a preveni răspândirea COVID-19 pe teritoriul R. Moldova. Potrivit Directivei, în incinta Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), se permite accesul doar a peroanelor care prezintă tichetul de călătorie (fără însoțitori).


Totodată, companiile aeriene vor asigura repartizarea fişei epidemiologice pentru pasageri şi călători la bordul aeronavei.

„Operatorul AIC va asigura condiții optime de separare a fluxurilor de călători la toate etapele de control, inclusiv până la părăsirea aerogării (…) Agenții aeronautici care prestează servicii de deservire la sol (ground handling), vor asigura evitarea aglomerărilor în autocarele pentru transportul pasagerilor de la/și spre aeronavă (maximum 50 % din capacitatea autocarului)”, se arată în document.

Membrii CNESP au aprobat vineri, 13 august, noi măsuri de sănătate publică, în scopul prevenirii cazurilor noi de infectare cu COVID-19 și asigurării unui nivel de alertă adecvat pentru gestionarea eficientă a situației epidemiologice. Astfel, începând cu 13 august s-a instituit stare de alertă la nivel național de „cod portocaliu”.

Decizia intră în vigoare din data de 16 august.

Potrivit Hotărârii CNESP, traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în R. Moldova se permite fără restricții la prezentarea certificatului de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 cu schema completă de vaccinare, prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48h de ore înaintea îmbarcării, sau prezentarea concluziei medicale confirmative în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19, valabil pe o perioadă de 90 zile din data efectuării investigației.