Cea mai mare asociație TIC din Moldova, ATIC, celebrează 15 ani de activitate. Cu ce realizări se poate mândri

27 Iul. 2021, 13:19
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
27 Iul. 2021, 13:19 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC) celebrează 15 ani de activitate. La această frumoasă aniversare, ascociația se poate mândri cu succesele și rezultatele obținute. Au fost create locuri de muncă de muncă în domeniul tehnologiilor informaționale și a contribuit, în general, la dezvoltarea sectorului TIC, prin cultivarea de noi abilități.

ATIC este cea mai mare ascociație TIC din Republica Moldova. În cei 15 ani de existență, asociația a contribuit la promovarea dezvoltării sectorului TIC în Republica Moldova, care, în prezent, are o pondere de 7% din Produsul Intern Brut național și a ajuns să fie asociația umbrelă pentru 80 de companii și 9.000 de angajați. ATIC a fost creată cu scopul de a crește piața IT și comunicații, de a îmbunătăți abilitățile tehnice ale forței de muncă, de a proteja investițiile în domeniu și de a participa direct la procesul decizional și de reglementare la nivel național și internațional.

Marina Bzovîi, director executiv ATIC: „În ultimii 15 ani de activitate, ATIC a reușit să asigure acea sinergie dintre dezvoltarea sectorului și promovarea priorităților companiilor atât prin implementarea de proiecte, dar și prin promovarea unei agende dedicate. Iar în prezent, printre prioritățile ATIC se numără dezvoltarea propriei strategii pe termen lung, a Cărții Albe a sectorului TIC 2021, care cuprinde toate subiectele prioritare ale industriei, inclusiv modificările și amendamentele care ar putea să ducă la dezvoltarea continuă și care vizează prioritatea nr.1 a acestui sector – capitalul uman.”

La cei 15 ani de activitate, se poate observa aportul adus sectorului TIC în Moldova, de asemenea în această perioadă ATIC a devenit un partener de încredere pentru Guvern și donatorii externi.

Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID în Moldova:USAID, alături de parteneri din Suedia, a urmărit cu admirație și mândrie cum, în ultimii 15 ani, industria TIC s-a dezvoltat într-o industrie lider în ritmul de creștere aici, în Moldova, ajutând la crearea locurilor de muncă bine plătite în țară, care să stimuleze cele mai strălucite minți să rămână în Moldova ,care, la rândul lor, contribuie la creșterea economică bazată pe inovația digitală. Din 2017 până în 2020, industria TIC și-a crescut veniturile anuale din vânzări de 3 ori, de la 2,1 miliarde lei la 6,6 miliarde lei, ajungând la o pondere de 3,1% din PIB-ul Republicii Moldova. Numai în 2019, industria a crescut cu peste 1,32 miliarde de lei.  Această evoluție pozitivă în sectorul TIC are o creștere la fel de impresionantă a numărului de companii în această perioadă, de la 1700 la 2300 și a personalului angajat din industrie de la 23.300 la 29.600 de persoane. USAID continuă să vadă un potențial semnificativ și durabil în sectorul TIC.”

În cei 15 ani de activitate, ATIC a implementat inițiative ce aveau ca scop să crească piața IT din Republica Moldova. Iar proiectele referitoare la cultivarea abilităților tehnice în rândul elevilor, promovarea carierei IT și pregătirea forței de muncă corespunzătoare cerințelor pieței, au fost întotdeauna una dintre prioritățile ATIC. Proiectele desfășurate au contribuit la dezvoltarea și cultivarea abilităților solicitate pe piața muncii, iar pe parcursul celor 108 inițiative pentru dezvoltarea forței de muncă, au fost predate peste 200 de mii de or de cursuri de specialitate.

Unul dintre cele mai reprezentative proiecte ale ATIC este Centrul de excelență „Tekwill” – un hub în care oamenii se conectează la idei, resurse, știință, pentru a dezvolta împreună sectorul TIC. De la creare și până în prezent, TEKWILL, a atras fonduri de peste 14 milioane de dolari, a găzduit 865 de mii de ore de training, cu peste 400 de mii de beneficiari, dintre care 43,4% sunt fete și femei.

Timp de 15 ani, expertiza membrilor și a echipei ATIC a adus o contribuție enormă la modificarea cadrului legal pentru dezvoltarea sectorului IT. Asociația a susținut și a promovat un regim fiscal competitiv regional pentru sectorul IT, unde modificările legislative aprobate de autorități au contribuit și la crearea mediului propice pentru funcționarea parcurilor IT, pentru adoptarea regimului IT Visa – inițiativă legală care-și propune să atragă investițiile străine și să elimine barierele pentru investitorii și profesioniștii străini, dar și pentru introducerea unor stimulentele fiscale  pentru specialiștii IT.

Pe viitor, ATIC își propune să extindă tehnologiile digitale în toată țara.

ATIC a fost creată cu scopul de a crește piața IT și comunicații, de a îmbunătăți abilitățile tehnice ale forței de muncă, de a proteja investițiile în domeniu și de a participa direct la procesul decizional și de reglementare la nivel național și internațional.

Realitatea Live

02 Iun. 2024, 10:49
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
02 Iun. 2024, 10:49 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În SUA, ratele prea mari pentru creditele ipotecare au ajuns să afecteze milioane de oameni. Un chiriaş care spera să cumpere o locuinţă a forţat  să rămână chiriaş pentru totdeauna. Un client care a sperat să refinanţeze un credit ipotecar de taie din strange cureau din toate părţile pentru a ţine pasul cu dobânzile, iar cazurile de acest gen se răspândesc rapid, scrie Bloomberg.

Problema dobânzilor prea mari persistă de ceva timp în SUA, iar visul de a fi proprietar şi de a avea un trai accesibil este atât de greu de atins acum că oamenii se întreabă dacă mai e posibil.

Poate mai mult decât orice, dobânzile la creditele ipotecare sunt cel mai important factor care determină mobilitatea economică a unei persoane în SUA. Ele se situează în jurul valorii de 7% de mai bine de o lună – mai mult decât dublu faţă de cât erau în urmă cu trei ani – şi mulţi credeau că vor scădea, pe măsură ce inflaţia începea să se diminueze.

Dar creşterea preţurilor a accelerat din nou la începutul anului 2024, iar acum Rezerva Federală menţine ratele la maximul al ultimelor două decenii.

Această presiune necruţătoare a dat peste cap planurile de viaţă ale consumatorilor americani.

Analiştii avertizează că este foarte posibil ca diferenţele sociale să fie exacerbate de problema dobânzilor, pe măsură ce tot mai mulţi oameni sunt ţinuţi la uşă când vine vorba de cumpărarea unei case, creând o prăpastie mai mare între cei proprietari şi restul lumii.

În timp ce proprietarii au câştigat aproape 1.300 de miliarde de dolari din chirii în 2023, chiriaşii s-au trezit cu preţuri şi datorii mai mari.

Cifrele sunt destul de sumbre. Chiriaşii spun că există o probabilitate de 60% să nu poată deţine niciodată o casă – acesta este cel mai ridicat nivel de când New York Fed a început sondajul, în urmă cu un deceniu.

Doar 16% dintre casele listate anul trecut au fost accesibile pentru o gospodărie americană tipică, potrivit agenţiei de brokeraj imobiliar Redfin Corp. Şi ca şi cum preţul mediu record de 433.558 de dolari pentru o locuinţă nu era suficient de rău, costurile de asigurare şi impozitele pe proprietate au crescut şi ele.

Situaţia este atât de gravă, încât toţi, de la economişti de renume până la cei mai importanţi lideri ai ţării – inclusiv preşedintele Joe Biden şi secretarul Trezoreriei Janet Yellen – au deplâns faptul că piaţa este „aproape imposibilă de acceesat” pentru unii cumpărători de case.

„A deţine o casă este un simbol al statutului. Dar odată ce un simbol de statut devine atât de scump, oamenii încep să îl respingă Deţinerea unei case devine mai puţin un vis al clasei de mijloc şi mai mult un vis aspiraţional care vine cu o avere peste medie”a declarat economistul-şef al Redfin, Daryl Fairweather. „

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău