Aproape jumătate din alimentele produse se aruncă la nivel global, iar sute de milioane de oameni suferă de foamete

23 Iul. 2021, 15:50
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Iul. 2021, 15:50 // Actual //  MD Bani

Lumea se confruntă cu o criza globală a deșeurilor alimentare. Peste două miliarde de tone de alimente (40%) la nivel mondial, rămân neconsumate, o cantitate aproape dublă faţă de estimările anterioare, potrivit unui nou raport realizat de ONG-ul internațional pentru conservarea naturii și restaurarea ecologică a mediului natural World Wildlife Fund (WWF) în colaborare cu Tesco Plc, cel mai mare retailer din Marea Britanie.

Conform acestui studiu, o cantitate estimată la 2,5 miliarde de tone de alimente s-a pierdut la nivelul fermelor sau a fost risipită de retaileri sau consumatori la nivel global, adică aproximativ 40% din producţie. Este vorba de o cifră aproape dublă faţă de o estimare anterioară care vorbea de 1,2 miliarde de tone de alimente pierdute la nivel mondial, în condiţiile în care fermele din ţările bogate sunt responsabile pentru o cantitate mai mare de alimente pierdute decât se credea iniţial, scrie Agerpres.

Risipa alimentară poluează și alimentează efectele negative ale schimbărilor climatice

De mai mulţi ani cercetătorii încearcă să pună laolaltă datele cu privire la amploarea risipei alimentare, care, potrivit Comitetului interguvernamental pentru studierea modificărilor climatice, este responsabilă pentru 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Această cantitate reprezintă echivalentul aproape dublu al emisiilor produse de toate mașinile conduse în SUA și Europa într-un singur an. Ultima analiză completă a alimentelor pierdute de la fermă şi până la farfurie a fost efectuată în 2011 de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) și evidenția că aproximativ 33% producţia mondială de alimente este risipită.

Realitatea Live

26 Apr. 2025, 11:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
26 Apr. 2025, 11:40 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Daniel Kretinsky, al treilea cel mai bogat om din Cehia, a devenit acționarul majoritar al grupului Metro, unul dintre cele mai mari lanțuri de magazine din Europa, cu operațiuni și în Republica Moldova. Miliardarul de 49 de ani deține acum 68,17% din acțiunile companiei, după finalizarea unei tranzacții evaluate la miliarde de euro, relatează Bild.

Fondată în 1964 la Düsseldorf, Metro este un retailer german multinațional specializat în vânzări cash&carry. În 2019, grupul opera 769 de magazine în 26 de țări, inclusiv în România și Moldova. În România, Metro și-a început activitatea în 1996, în parteneriat cu omul de afaceri Ion Țiriac, care deținea atunci 15% din acțiuni, participație vândută în 2015.

Kretinsky și-a început investiția în Metro în 2018, prin vehiculul de investiții EPGC, crescând progresiv participația. La începutul lunii aprilie 2025, miliardarul controla deja peste 50% din companie, iar recent conducerea Metro a aprobat oficial planurile sale de preluare.

Născut în 1975 la Brno, Daniel Kretinsky este avocat de profesie și a început cariera la firma de investiții J&T. În 2009, a cofondat furnizorul de energie EPH, pe care îl controlează aproape integral. Portofoliul său de afaceri acoperă energie, media, retail și investiții strategice în Europa. Printre altele, el deține participații în publicații importante din Cehia și Franța (inclusiv Le Monde), în lanțul de supermarketuri britanic Sainsbury’s, în Royal Mail și în retailerul american Foot Locker. De asemenea, este coproprietar al cluburilor de fotbal Sparta Praga și West Ham United.

Daniel Kretinsky este cunoscut și pentru proprietățile sale de lux: vila Heath Hall din Londra, cumpărată cu 65 de milioane de lire sterline, și castelul Château du Marais din Franța, achiziționat în 2022 pentru 43 de milioane de euro, pe care intenționează să îl transforme într-un hotel de lux.

Partenera sa de viață este Anna Kellnerová, fiica regretatului om de afaceri Petr Kellner, fostul patron al imperiului ProTV și un nume important în industria media din Europa Centrală și de Est.