O nouă scumpire a combustibililor, chiar și cu 40 de bani. Prețurile de panourile benzinăriilor. Ce spun experții

18 Iul. 2021, 08:45
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Iul. 2021, 08:45 // Actual //  MD Bani

Unele rețele de benzinării au afișat preţuri mai mari cu aproape 30 de bani pentru un litru. Se întâmplă la doar o zi după ce Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat modificări la metodologia de calculare a preţurilor carburanţilor.

S-a scumpit benzina A 95. Un litru costă acum între 20 de lei și 21 de bani şi 20 de lei și 34 de bani.

Motorina, care până acum un litru costa în medie 16 lei şi 38 de bani, s-a sumpit până la 16 lei și 50 de bani litrul.

Iar gazul lichefiat se vinde acum cu până la 40 de bani mai scump.

După noile modificări, ANRE anunţa că decizia nu va influența creșterea prețurilor cu amănuntul la produsele petroliere, prețul la pompă fiind calculat în baza parametrilor stabiliți anterior.

Bani.md amintește că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat vineri marja de comercializare angro și cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat pentru a preîntîmpina, potrivit instituției, penuria de produse petroliere pe piață. Reprezentanții companiilor susțin însă că și după această majorare vor lucra în pierdere.

Expertul în energetică Ion Muntean a declarat pentru Radio Chișinău că în urma modificărilor de astăzi, prețurile la carburanți vor crește din nou. Majorarea ar trebui să fie în proporție de aproximativ 3% în urma schimbării metodologiei, iar dacă și cotațiile internaționale vor crește, nu este exclus că prețul produselor petroliere va crește în timpul apropiat cu aproximativ 50 de bani.

Amintim că de la 1 iulie, ANRE stabilește din nou prețurile plafon la carburanți, după o pauză de peste doi ani.

Noua metodologie a început să fie aplicată în urma unor modificări legislative adoptate de Parlament în luna aprilie.

Realitatea Live

13 Feb. 2025, 16:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Feb. 2025, 16:16 // Actual //  Ursu Victor

Fostul președinte american Donald Trump și reprezentanții administrației sale au subliniat în repetate rânduri că Europa va trebui să preia povara menținerii păcii în Ucraina și a apărării împotriva agresiunii ruse, în eventualitatea încheierii conflictului. Potrivit estimărilor Bloomberg Economics, cheltuielile necesare pentru sprijinirea Ucrainei și consolidarea forțelor armate ale Uniunii Europene ar putea ajunge la 3,1 trilioane de dolari în următorii 10 ani.

Sustinerea forțelor armate ucrainene pe această perioadă ar putea costa aproximativ 175 miliarde de dolari, în funcție de starea acestora la finalul conflictului și de teritoriul pe care vor trebui să-l protejeze. Totodată, o misiune de menținere a păcii, cu un contingent de 40.000 de soldați, ar implica cheltuieli de aproximativ 30 miliarde de dolari. Deși președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat trimiterea a 200.000 de militari europeni pentru a proteja granița de 1.000 km cu Rusia, experții consideră că o forță minimă de 100.000 de soldați ar fi necesară. Cu toate acestea, discuțiile actuale vizează un contingent de doar 40.000-50.000 de soldați, a căror formare și finanțare rămân o provocare.

Cea mai mare parte a fondurilor suplimentare ar fi direcționată către modernizarea și întărirea forțelor armate ale țărilor europene. Acest lucru ar presupune creșterea bugetului de apărare al statelor NATO din Europa de la 2% din PIB la 3,5%. Investițiile ar include rezerve de muniție, extinderea sistemelor de apărare antiaeriană, întărirea granițelor estice ale UE și pregătirea forțelor pentru desfășurări rapide.

Finanțarea acestor măsuri prin împrumuturi ar genera nevoi suplimentare de 2,7 trilioane de dolari pentru cele mai mari cinci state europene membre NATO în următorul deceniu, potrivit Bloomberg Economics.

Serviciile de informații militare din Danemarca au avertizat recent că Rusia ar putea ataca statele NATO în următorii cinci ani. De asemenea, Rusia dispune de un avantaj semnificativ în ceea ce privește efectivele militare, iar industria sa militară produce muniție și echipamente într-un ritm care depășește nevoile armatei sale în Ucraina, potrivit unui oficial european citat de Bloomberg.

Raportul „Military Balance” al Institutului Internațional de Studii Strategice arată că bugetul militar al Rusiei, ajustat pentru paritatea puterii de cumpărare, l-a depășit pe cel al UE, atingând 461,6 miliarde de dolari comparativ cu 457 miliarde de dolari.

Europa se confruntă astfel cu presiuni uriașe pentru a-și asuma un rol mai mare în asigurarea securității regionale și sprijinirea Ucrainei, în timp ce tensiunile cu Rusia continuă să escaladeze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!