12 producători din Cahul vor produce lucernă pentru export: proiectul are ca scop creșterea economică

02 Iul. 2021, 14:34
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
02 Iul. 2021, 14:34 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Federația agricultorilor din Moldova (FARM) a elaborat un concept de afacere pentru producătorii de lucernă din raionul Cahul. Timp de câteva săptămâni, experții economici au conceput un potențial plan de afacere, care ar facilita dezvoltarea ramurii de lucernă în Republica Moldova, scrie Agrobiznes.

Conceptul presupune estimarea posibilității de producere, extindere a suprafețelor, dar și de achiziționare a tehnicii, care ar moderniza modul de creștere, uscare și comercializare a lucernei.

Echipa FARM, cu suportul Proiectului Agricultura Performantă în Moldova (APM), au prezentat conceptul în cadrul atelierului de lucru „Dezvoltarea Conceptului de afacere privind producerea și exportul culturii de lucernă de către grupul de producători Cahul”.

Acest concept a fost solicitat chiar de cei 12 producători agricoli din sudul țării, beneficiari APM

Participanți la eveniment, 12 producători agricoli de la sudul țării, beneficiari APM – sunt cei care au și solicitat realizarea acestui concept.

Potrivit studiilor, cererea față de lucerna uscată este în creștere la nivel mondial.

Astfel, prin dezvoltarea conceptului de afacere elaborat, li s-a accentuat producătorilor autohtoni despre avantajul de a avea acces la Râul Dunărea prin portul maritim Giurgiulești – ceea ce înseamnă o cale mai rapidă pentru export.

Grigore Baltag, Consultant în Dezvoltarea Businessului asociat FARM a prezentat avantajele și punctele forte ale acestui concept de afacere:

  1. Asocierea cultivatorilor de lucernă din regiunea respectivă în scopul sporirii capacităților de producție a asigurării volumului major de producție către export;
  2. Cultivarea lucernei în sistem intensiv Zona „lunca Prutului”;
  3. Dezvoltarea platformei de deshidratare a lucernei, obținerea fânului, balotarea și brichetarea lui;
  4. Păstrarea lucernei balotate și brichetate în spații de depozitare corespunzător cerințelor tehnologice;
  5. Utilizarea sistemului centralizat de irigare a suprafețelor însămânțate;
  6. Exportarea fânului de lucernă în baloturi și brichete prin intermediul portului maritim din Giurgiulești;
  7. Sporirea capacităților de producție din contul terenurilor agricole aflate în gestiunea membrilor Grupului.

Potrivit datelor, comerțul mondial anual cu fân uscat, inclusiv fân de lucernă, în prezent se ridică la suma de 2,5 – 3,1 mlrd dolari SUA.

Piața a arătat că în ultimii ani este o cerere mai mare de lucernă sub formă de fân împachetat în baloturi sau pelete (brichete).

Cei 12 agricultori, beneficiari ai proiectului, după prezentare, au avut posibilitatea să dezbată împreună cu experții, toate punctele conceptului.

Modificările, solicitate de ei, au fost făcute ulterior, luându-se în calcul cele mai bune soluții, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere tehnic.

 

 

Realitatea Live

27 Apr. 2025, 09:20
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
27 Apr. 2025, 09:20 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

McDonald’s a solicitat înregistrarea mărcii comerciale „Макдоналдс” în Rusia, potrivit documentelor Rospatent, citate de agenția RIA Novosti. Cererea a fost depusă în decembrie 2024 și a fost acceptată spre examinare în aprilie 2025.

În solicitare, McDonald’s menționează intenția de a folosi marca pentru producția, vânzarea, livrarea de produse alimentare și băuturi, precum și pentru desfășurarea activităților de tip restaurant.

Alina Akinșina, director general al companiei „Online Patent”, a declarat că șansele ca McDonald’s să obțină înregistrarea sunt ridicate, întrucât gigantul american și-a păstrat drepturile asupra principalelor sale branduri în Rusia. Akinșina a subliniat că cererea a fost depusă în limba rusă, ceea ce reflectă o adaptare proactivă la eventualele modificări legislative privind afișajele comerciale. Totodată, aceasta poate sugera un posibil interes al companiei pentru revenirea pe piața rusă.

În mai 2022, McDonald’s a anunțat retragerea completă din Rusia, pe fondul invaziei ruse în Ucraina. Ulterior, activele companiei au fost vândute omului de afaceri Aleksandr Govor, care administra anterior restaurante McDonald’s în Siberia, în regim de franciză. Restaurantele au fost rebranduite sub numele „Вкусно — и точка” („Gustos — și punct”).

Înregistrarea unei mărci la Rospatent nu echivalează însă cu reluarea automată a activității. Specialiștii susțin că aceasta este mai degrabă o măsură preventivă, menită să protejeze brandul în eventualitatea unor dispute juridice.

În aprilie, și compania suedeză IKEA și-a înregistrat marca în Rusia. Cererea fusese depusă încă din iulie 2023, iar drepturile asupra brandului au fost prelungite până în 28 iulie 2033, pentru a asigura protecția proprietății intelectuale, potrivit reprezentanților companiei.