Fact-Check: Varianta Delta a Covid se extinde în Europa și nu poate fi oprită. Simptome. Pericole. Vaccinuri

01 Iul. 2021, 11:38
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
01 Iul. 2021, 11:38 // Actual //  MD Bani

Varianta delta coronavirusului descoperită pentru prima dată în India s-a răspândit acum în întreaga lume, provocând noi valuri de infecții în țări precum Marea Britanie.

Acum, există semne din ce în ce mai mari că Europa continentală vede o creștere bruscă și în astfel de cazuri.

UE este îngrijorată de răspândirea variantei delta extrem de infecțioase, cu aproximativ 60% mai transmisibilă decât varianta alfa găsită pentru prima dată în Anglia, provoacă mai multe spitalizări și reduce ușor eficacitatea vaccinurilor.

Răspândirea în Țările Europene

Marea Britanie

O serie de țări europene au introdus restricții suplimentare vizitatorilor din Marea Britanie, dar experții consideră că este doar o chestiune de timp înainte ca această variantă să decoleze în Europa continentală – și există deja semnale puternice care confirmă aceste bănuieli.

Franța

Marți, ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, a declarat că varianta delta reprezintă acum aproximativ 20% din cazurile Covid-19 din Franța, în comparație cu estimările săptămânii trecute – rata cazurilor era de două ori mai mică – de  9-10% din cazuri.

Germania

Organismul german de sănătate publică, Institutul Robert Koch, a declarat săptămâna aceasta că varianta delta a reprezentat aproximativ 36% din cazuri în săptămâna 15 – 20 iunie, în creștere cu 15% față de săptămâna precedentă. Lothar Wieler, președintele RKI, a mai spus oficialilor că varianta reprezintă deja peste 50% din cazurile înregistrate în Germania, a informat marți Deutsche Welle.

Italia

Între timp, institutul național de sănătate din Italia a declarat vineri că cazurile atribuite variantelor Covid delta și kappa (o „variantă de interes”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, care este legată de varianta delta) au crescut în Italia în ultima lună, reprezentând aproape 17% din totalul cazurilor Covid.

Alte țări

Spania și Portugalia au raportat, de asemenea, o creștere a cazurilor variante delta, la fel ca și Polonia, Rusia, Elveția și Turcia. În plus, varianta delta plus – o mutație a mutației delta – a fost detectată și ea în țările Europei.

Prea puțin? Prea târziu?

Germania și Franța se numără printre țările care au impus restricții de carantină călătorilor britanici, iar Berlinul a făcut un pas mai departe, solicitând UE să adopte o abordare unitară atunci când vine vorba de a solicita călătorilor britanici să se plaseze în carantină.

Mișcarea ar putea fi făcută prea târziu, susțin unii experți.

„Mă îndoiesc că în țările europene cu economiile lor deschise și controalele de frontieră mai limitate, măsurile de carantină și controlul vor putea reține delta pentru mult timp … mai ales având în vedere că există deja o circulație locală extinsă”, a declarat marți Tom Wenseleers biolog și biostatistician la Universitatea Catolică din Leuven din Belgia, pentru CNBC.

El a menționat că numărul real de infecții din Europa cauzate de varianta delta ar putea fi mult mai mare decât sugerează în prezent estimările.

„Estimez că în Portugalia 90% din cazurile diagnosticate acum pot fi delta, dar cu un accent geografic puternic în jurul Lisabonei. Multe alte țări din Europa, cum ar fi Spania, Germania, Belgia, Luxemburg, Suedia și Țările de Jos, nu sunt însă în urmă, cu peste 50% din toate cazurile diagnosticate, de asemenea, estimându-se a fi delta acolo ”, a menționat el.

Varianta delta reprezintă acum 95% din toate cazurile noi secvențiate în Marea Britanie și direcția în care se îndreaptă Marea Britanie, este probabil ca să fie urmată de SUA și Europa, cred experții. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a declarat săptămâna trecută că estimează că până la sfârșitul lunii august varianta delta va reprezenta 90% din totalitatea virusurilor Covid care circulă în UE.

Este vaccinarea o salvare?

Programele de vaccinare Covid ar putea fi salvatoaredacă țările din Europa vor acționa suficient de repede. Un studiu realizat de Public Health England în luna mai a arătat că administrarea ambelor doze de vaccinuri Covid dezvoltate de AstraZeneca-Oxford University și Pfizer-BioNTech (vaccinurile cele mai răspândite în Europa) oferă o protecție eficientă împotriva variantei delta. Cu toate acestea, ambele vaccinuri au fost semnificativ mai puțin eficiente după o singură administrare.

Ca atare, campaniile de vaccinare care se desfășoară acum în Europa pentru a imuniza pe deplin milioane de oameni și în special tineriim care au fost ultimii din rândul celor care au primit un vaccin anti-Covid. Datele din Anglia arată, din nou, că tinerii nevaccinați, persoanele cu vârsta peste 50 de ani și persoanele care au avut o singură doză de vaccin Covid sunt cei mai expuși riscului de infectare cu varianta delta.

Experții de la KU Leuven au fost de acord că „vaccinarea la viteză maximă și solicitarea oamenilor din anumite grupuri de risc să exercite prudență vor fi probabil principalele opțiuni acum” pentru UE, „deși controale mai intensive la frontieră, controlul ar putea ajuta la câștigarea unui timp până când campania de vaccinare a progresat mai mult, ceea ce va ajuta la prevenirea reinfectărilor”, a adăugat el.

Cât de periculoasă este varianta delta?

Varianta detla „Este cea mai hipertransmisibilă și mai contagioasă versiune a virusului pe care am văzut-o până acum, cu siguranță – este o tulpină de supra-răspândire”, spune Eric Topol, profesor de medicină moleculară și vicepreședinte executiv la Scripps Instituție de cercetare.

„Am fost avertizați de trei ori de Marea Britanie”, spune Topol, referindu-se la creșterile anterioare la începutul anului 2020 și iarna trecută. „De data aceasta este al treilea avertisment.”

Cauză pentru boli mai severe

Există unele indicații că varianta Delta poate duce, de asemenea, la boli mai severe.

Un studiu din Scoția, publicat în Lancet, a constatat că rata de spitalizare a pacienților cu această variantă a fost cu aproximativ 85% mai mare decât cea a persoanelor cu varianta Alpha. Dar, din cauza decalajului de timp dintre spitalizări și decese, nu există suficiente date pentru a spune dacă Delta este sau nu mai mortală decât alte variante.

„Lucrul care ne-a surprins este cât de repede s-a răspândit varianta Delta”, spune Aziz Sheikh, profesor de îngrijire primară la Universitatea din Edinburgh și autor principal al studiului Lancet.

„Am fost din nou într-o fază exponențială de creștere a cazurilor.” Acesta ar trebui să fie o lecție pentru alte țări.

Simptome noi

Deficiențe de auz, tulburări gastrice severe și cheaguri de sânge care duc la cangrenă, simptome care nu au fost observate în mod obișnuit la pacienții COVID, au fost legate de medicii din India de așa-numita variantă Delta, sau varianta indiană a SARS-CoV2. În Anglia și Scoția, primele dovezi sugerează că tulpina – care a devenit dominantă acolo – prezintă un risc mai mare de spitalizare.

Delta plus

A apărut o mutație a acestei variante, numită „delta plus”, care începe să-i îngrijoreze pe experții globali.

India a numit delta plus o „variantă de îngrijorare” și există temeri că ar putea fi mai transmisibilă. Public Health England a menționat în ultimul său rezumat că în Marea Britanie, scanarea de rutină a cazurilor de Covid din țară (unde varianta delta este acum responsabilă pentru cea mai mare parte a noilor infecții) a găsit aproape 40 de cazuri ale variantei mai noi, care a mutația proteinei spike K417N, adică delta plus.

Institușia a menționat că, începând cu 16 iunie, cazuri ale variantei delta plus au fost identificate și în SUA (83 de cazuri la momentul publicării raportului vinerea trecută), precum și în Canada, India, Japonia, Nepal, Polonia, Portugalia, Rusia, Elveția și Turcia.

Detectarea unei variații a variantei delta blamată în mare măsură pentru cel de-al doilea val de cazuri catastrofale din India a stârnit temerile că India nu este pregătită pentru un potențial al treilea val. Dar unii experți îndeamnă la calm.

Dr. Chandrakant Lahariya, medic-epidemiolog și expert în vaccinuri și sisteme de sănătate cu sediul în New Delhi, a declarat joi CNBC că, deși guvernul ar trebui să rămână atent la progresul variantei, nu există „niciun motiv pentru a intra în panică”.

„Din punct de vedere epidemiologic, nu am niciun motiv să cred că„ Delta plus ”modifică situația actuală într-o manieră de accelerare sau declanșare a celui de-al treilea val”, a declarat el pentru CNBC prin e-mail.

„Dacă urmărim dovezile disponibile în prezent, Delta plus nu este foarte diferită de varianta Delta. Este aceeași variantă Delta cu o mutație suplimentară. Singura diferență clinică, pe care o cunoaștem până acum, este că Delta plus are o anumită rezistență la terapia combinată cu anticorpi monoclonali. Și aceasta nu este o diferență majoră, deoarece terapia în sine este investigativă și puțini sunt eligibili pentru acest tratament. ”

Economie mai largă

Problemele apar deja în UE în ceea ce privește perspectivele pentru sezonul turistic de vară și dacă li se permite britanicilor și altor persoane să intre în regiune, în special atunci când, pentru o serie de țări din UE, precum Grecia și Portugalia, turismul este o componentă cheie a economiilor lor.

Modul în care un nou val potențial de infecții cu variante delta afectează economia mai largă a regiunii și redeschiderea ei este, de asemenea, încă neclar, dar economiștii îl urmăresc cu atenție.

„Valul Delta se extinde”, a declarat miercuri Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg Bank. „După Marea Britanie, cu un decalaj de aproximativ șapte săptămâni, infecțiile înregistrate cu SARS-CoV-2 apar, probabil, încep să crească în zona euro, pe fondul unor variații regionale majore”.

„Datorită progresului rapid al vaccinării, considerăm că este puțin probabil ca sistemele medicale din Marea Britanie sau de pe continent să fie supuse repetat unor tulpini atât de pronunțate încât vor fi necesare din nou noi restricții serioase la activitatea economică pentru a menține riscurile medicale sub control … trebuie să urmăriți cu atenție riscurile. ”

Realitatea Live

02 Iun. 2024, 10:46
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
02 Iun. 2024, 10:46 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Sezonul filmelor de vară a sosit, iar câteva dintre filmele care urmează să apară ar putea face apel la sensibilitatea dumneavoastră antreprenorială – sau cel puțin să vă inspire, scrie Inc.com.

Spre deosebire de anii trecuți, nu există multe biografii corporatiste în calendarul de lansare pentru 2024. Mai multe sunt pe drum, deoarece actrița Lily James va juca și va produce un film inspirat de fondatoarea Bumble, Whitney Wolfe Herd. Între timp, există mai multe povești care vor ajunge pe marele ecran în această vară despre oameni care se străduiesc să își atingă visele, care se luptă cu conducerea și care pariază pe ei înșiși.

Iată care sunt cele mai așteptate șapte filme de vară pentru antreprenori:

MoviePass MovieCrash

Îți amintești de vara MoviePass? Era în 2017, iar compania a anunțat o nouă structură îndrăzneață de prețuri: 10 dolari pe lună pentru filme nelimitate. A fost o ofertă pe care mulți au considerat-o prea bună pentru a fi adevărată, și au avut dreptate. În interiorul MoviePass, se purta un război pentru controlul organizației, care a dus la faptul că fondatorul Stacy Spikes a fost împins afară din propria companie.

Noul documentar HBO spune povestea modului în care Spikes a fondat MoviePass, luptele inițiale privind prețul de 10 dolari și consecințele când conducerea companiei a recunoscut în cele din urmă că a creat un model de afaceri nesustenabil. Filmul prezintă interviuri cu Spikes, care a răscumpărat și relansat recent MoviePass, și cu omul care l-a împins afară, fostul președinte al Redbox, Mitch Lowe.

Hit Man

Glen Powell împinge la limită vechiul dicton din lumea afacerilor, fake it ’til you make it, în această nouă comedie Netflix a regizorului Richard Linklater de la Dazed and Confused.

Bazat pe un articol apărut în 2001 în Texas Monthly, Hit Man spune povestea lui Gary Johnson (Powell), un profesor universitar tocilar care evadează din viața sa plictisitoare pretinzând că este un asasin profesionist pentru a ajuta poliția să desfășoare operațiuni sub acoperire. Când Johnson se îndrăgostește de o femeie care vrea să-l angajeze pentru a-i ucide soțul, este forțat să intre într-un joc mortal care îi pune la încercare abilitățile de actor. Filmul, despre care criticii spun că este o vitrină pentru carisma de star de cinema a lui Powell, ilustrează cât de puternice pot fi încrederea și farmecul în negocieri.

Inside Out 2

Cei mai inteligenți colegi de muncă animați din punct de vedere emoțional din toate timpurile s-au întors, iar de data aceasta se află într-unul dintre cele mai volatile medii imaginabile: Mintea unei adolescente.

Originalul Inside Out a oferit oamenilor de toate vârstele un nou mod de a discuta despre sentimentele lor, iar pe măsură ce inteligența emoțională devine o abilitate tot mai importantă pe care antreprenorii și liderii de afaceri trebuie să o stăpânească, Inside Out 2 ar putea oferi noi metode de a desluși subiecte spinoase la locul de muncă. Riley, tânăra din filmul original, este acum o adolescentă și trece prin problemele emoționale cu care ne confruntăm cu toții la această vârstă, reprezentate de noile personaje Anxietate, Invidie, Ennui și Stânjeneală.

The Bikeriders

Conducerea unei afaceri nu este prea diferită de conducerea unei bande. În ambele cazuri, oamenii așteaptă de la tine îndrumare și sprijin, trebuie să îți alegi cu grijă locotenenții de top și trebuie să îți protejezi viziunea fondatoare pentru organizație.

În filmul The Bikeriders, scenaristul și regizorul Jeff Nichols urmărește ascensiunea unui club de motocicliști din Chicago pe parcursul anilor 1960, pe măsură ce clubul se transformă dintr-un grup axat pe comunitate, condus de fondatorul inițial Johnny (Tom Hardy), într-o bandă violentă. Variety a comparat filmul cu „Goodfellas” al lui Martin Scorsese pentru modul în care analizează în profunzime modul în care organizațiile dobândesc puterea și cum dinamica umană dezordonată poate duce la prăbușirea unui imperiu.

Orizont: O saga americană – Partea 1

Nu mulți oameni sunt dispuși să riște aproape 100 de milioane de dolari din banii proprii pentru a da viață unui proiect, dar Kevin Costner este unul dintre ei. Probabil unul dintre cei mai de succes actori-regizori din toate timpurile, Costner a încercat să aducă în cinematografe filmul său epic western în patru părți Horizon: An American Saga pe marele ecran încă de la sfârșitul anilor ’80, dar nu a reușit niciodată să asigure finanțarea proiectului.

În cele din urmă, Costner a decis că, dacă nimeni nu-i va da banii necesari pentru a realiza filmul, care detaliază expansiunea Vestului american în perioada premergătoare și de după Războiul Civil, îl va finanța singur. Costner a declarat că va cheltui cel puțin 98 de milioane de dolari din banii săi pentru acest film.

Va merita produsul finit investiția? Va trebui să vedeți filmul pentru a vă da seama.

Costner nu este singurul cineast legendar care lansează o epopee autofinanțată în acest an. Francis Ford Coppola a vândut o parte „semnificativă” din afacerea sa extrem de profitabilă cu vinuri pentru a finanța bugetul de 120 de milioane de dolari al noului său film Megalopolis, care încă nu și-a găsit un distribuitor american.

Jim Henson: Idea man

Jim Henson a fost multe lucruri: un păpușar genial, un scenarist și regizor vizionar și un antreprenor incredibil de priceput. Henson a construit și a dezvoltat o companie care nu seamănă cu nimic din ceea ce s-a mai văzut înainte sau de atunci. În acest documentar produs de Disney, regizorul Ron Howard se scufundă în 1958, când a fost fondată compania Jim Henson și arată cum câteva marionete din pâslă au schimbat pentru totdeauna lumea divertismentului.

Puțini oameni din viața lui Henson au crezut în visul său de a extinde lumea marionetelor, dar el a perseverat și, în următorii 32 de ani, și-a transformat marionetele și simțul unic al umorului într-un fenomen mondial cu Sesame Street și Muppets. Filmul abordează, de asemenea, modul în care etica de muncă dedicată a lui Henson i-a afectat relațiile și cum și-a păstrat simțul răutăcios al distracției chiar și în timp ce conducea un brand mediatic masiv.

Flipside

Ești cu adevărat un antreprenor dacă nu ai o jumătate de duzină de idei de afaceri abandonate? În acest documentar foarte personal, regizorul Chris Wilcha se întoarce la magazinul de discuri din New Jersey, unde a lucrat în adolescență, dar găsește afacerea pe muchie de cuțit. În timp ce încearcă să ajute la revigorarea magazinului, Wilcha începe să caute să reînvie mai multe proiecte de documentare pe care le-a abandonat în trecut și sfârșește prin a remixa zeci de ani de filmări în ceva nou.

IndieWire spune că filmul prezintă o imagine „a modului în care artiștii trebuie adesea să-și lase deoparte visele pentru stabilitate, precum și regretele și bucuriile care urmează unor astfel de decizii”. După vizionare, s-ar putea să fiți inspirat să vă revizitați propriile proiecte neterminate și să descoperiți că, odată cu trecerea timpului, știți în sfârșit cum să terminați treaba.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău