Mariana Durleșteanu, despre tranzacția „Portul Internațional Giurgiulești”: Cu certitudine, este vorba despre un proiect investițional care va aduce beneficii statului și cetățenilor

Tranzacțiile recente la Portul Internațional Liber Giurgiulești au generat mai multe discuții în societate. Percepția fiind una neunivocă, spune fosta ministră a Finanțelor, Mariana Durleșteanu, cap de listă la Partidul Legii și Dreptății pentru alegerile parlamentare din 11 iulie. Potrivit ei, preluarea prortului de către BERD este, cu certitudine, un proiect investițional și nu o schemă de corupție.

Foto: Mariana Durleșteanu

„Proiectul în cauză a demarat în 1995, având un pachet financiar de 27,5 milioane dolari SUA, constând dintr-un împrumut și din investiții de capital ale BERD , oferite companiei mixte Terminal S.A., care a încheiat un acord de concesiune cu Guvernul Republicii Moldova în vederea construirii și exploatării Portului Giurgiulești.

Ulterior, angajamentul BERD a continuat cu o serie de restructurări financiare complexe pentru a ajuta proiectul să depășească o serie de dificultăți, inclusiv retragerea investitorilor inițiali.

La 7 mai 2021, pentru a asigura activitatea portului și pentru a proteja interesele sale financiare, Banca a devenit singurul proprietar legal efectiv al operatorului portului Giurgiulești. Prin achiziția acestuia, BERD își propune să promoveze continuarea activității portului și să atragă investitori internaționali pentru a sprijini și dezvolta în continuare acest activ de infrastructură esențial.

De remarcat, având investiții cumulate de 1,4 miliarde de euro până în prezent, BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova.

Totuși, după tranzacțiile dubioase de concesiune a Aeroportuui Internațional Chișinău, după multe alte scheme de delapidare a proprietății pubice, în societate se simte un aer de suspiciune și reticență față de ultima investiție a BERD.

Așadar, ce înseamnă cei 1000 de euro cu care - scrie presa din țară - Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a cumpărat Portul Internațional Liber Giurgiulești?

Acesta este doar capitalul grupului de întreprinderi ale terminalului Giurgulești. Valoarea de piață a companiei nu se  cunoaște, dar Danube Logistics SRL a operat investiții estimate la peste 70 milioane dolari SUA.  

În rest, serviciile de logistică multimodală vor fi gestionate de către Danube Logistics SRL, care este investitorul general şi operatorul Portului Internațional Liber Giurgiuleşti.

Ceea ce înseamnă oportunități pentru investiții, porți deschise pentru rezidenți interni și din străinătate, impozite plătite statului moldovenesc și crearea locurilor de muncă pentru cetățenii noștri remunerați cu salarii decente.

Cu certitudune, nu este vorba despre o schemă de corupție, ci despre un proiect investițional care va aduce beneficii statului și cetățenilor”, a concluzionat Mariana Durleșteanu.

Și BERD a venit cu precizări, după ce tranzacția a stârnit mai multe discuții printre experți și politicieni.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a cumpărat Portul Internațional Liber Giurgiulești cu 1000 de euro. Aceasta s-a întâmplat după ce, urmare a unor manipulări de acte și cu susținerea unor funcționari BERD, Thomas Moser a preluat  Portul Giurgiulești cu doar 344 dolari SUA, a scris bani.md.


Pub