Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Mesajul președintei Maia Sandu cu…

Mesajul președintei Maia Sandu cu ocazia celor 7 ani de la semnarea Acordului de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană

Foto: presedinte.md

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj cu ocazia celor șapte ani de la semnarea Acordului de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană, care se împlinesc astăzi, 27 iunie 2021.

„Este documentul-cheie în relația noastră cu UE, care ne ajută să modernizăm țara, instituțiile și economia. Iar datorită Zonei de Liber Schimb, mărfurile moldovenești devin tot mai prezente pe piața europeană”, se arată în mesajul președintei Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că, în acești ani, UE a devenit partenerul comercial principal al țării noastre, spre piața europeană mergând azi circa 67% din exporturile moldovenești. Au fost modificate legi, iar UE, prin programele sale, a oferit expertiză și pârghii pentru a face produsele noastre mai competitive, și a sprijinit dezvoltarea și consolidarea IMM-urilor. Odată cu aceasta, au fost create locuri de muncă în diverse sectoare – de la agricultură până la IT și energie regenerabilă.

„Uniunea Europeană și statele sale membre ne-au fost și continuă să ne fie, generos și solidar, alături. Este rândul nostru să muncim pentru ca acest sprijin să fie resimțit de fiecare cetățean”, a subliniat Maia Sandu.

Astăzi, 27 iunie, se împlinesc 7 ani de la semnarea Acordului de Asociere între R. Moldova și Uniunea Europeană. Acordul reprezintă un nou cadru juridic, stabilit pentru avansarea relațiilor dintre RM și UE în toate sectoarele de interes și include crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), care are obiectivul de a stimula integrarea economică și asocierea politică dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Acordul de Asociere RM-UE a fost semnat la 27 iunie 2014 și ratificat în plenul Legislativului de la Chișinău pe 2 iulie 2014. Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere în cadrul ședinței plenare din 13 noiembrie 2014, în favoarea ratificării acestuia votând 535 deputați, contra – 94 deputați, s-au abținut – 44 deputați.