De asemenea astăzi Platforma DA a înaintat o cerere de recuzare a completului de judecată care examinează contestația privind decizia CEC asupra numărului de secții de votare în diaspora din mai multe motive și dosarul a fost remis altui complet de judecători. În cadrul ședinței, reprezentantul Platformei DA a depus două cereri de recuzare în privința judecătorilor Ion Muruianu și Ecaterina Palanciuc.
Andrei Năstase a îndemnat partidele să renunțe în acest proces la „straele politice”, aducându-l pe dimensiunea civică, pentru că este vizată democrația, drepturile și libertățile unei întregi diaspore, care trebuie unită, care trebuie antrenată nu doar în procesele electorale, ci și în procesele de dezvoltare a Republicii Moldova.
„Dacă vrem să facem dreptate, s-o facem împreună! E nevoie să facem o presiune civică, democratică, legală, constituțională, în spațiul public, astfel încât judecătorii să nu aibă îndrăzneala de a trece peste lege, peste Constituție”, a spus Andrei Năstase.
Urmare a analizei vulnerabilităților și riscurilor de securitate, SIS constată apariția unor indici de periclitare a bunei desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, apăruți în contextul Hotărârii CEC nr. 4965 din 05.06.2021, și anume organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender”, se arată într-un comunicat al SIS, emis astăzi.
Pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis organizarea a 44 secții de votare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În acest fel, consiliul electoral al circumscripției electorale pentru localitățile din stânga Nistrului nr. 37 va constitui secțiile de votare și birourile electorale ale acestora.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!