Cum să cultivi ciuperci într-o mină unde anterior se extrăgea calcar. Istoria antreprenorului de la Făurești (VIDEO)

31 Mai 2021, 11:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
31 Mai 2021, 11:16 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Ciupercile sunt considerate o cultură de nişă în Republica Moldova. Puţini se aventurează însă să iniţieze o afacere pe acest segment. Sergiu Cichir face parte din lista celor care fac excepţie. Într-o mină din satul Făureşti, municipiul Chişinău, de unde anterior se extrăgea calcar, antreprenorul a început să cultive ciuperci de tipul Pleurotus, cunoscute în popor ca păstrăv. Afacerea devine profitabilă, iar fermierul spune că îşi doreşte acum să cucerească noi pieţe de desfacere, relatează Mesager.

 

Pe o suprafaţă de două hectare, Sergiu Cichir cultivă, de trei ani, câteva soiuri de ciuperci. Terenul este amplasat într-o fostă mină, de unde pe timpuri se extrăgea calcar. Fermierul spune că îşi cultivă ciupercile după o tehnologie proprie, în saci de polietilenă adaugă miceliu şi rămăşiţe de produse ecologice.

Chiar dacă reuşeşte să crească ciuperci de calitate, fermierul afirmă că în prezent nu are unde le comercializa. Şi-a pus amprenta şi situaţia pandemică în care ne aflăm.

Producătorul mai spune că în prezent piaţa locală este dominată de ciupercile de import, fapt ce-i afectează vânzările.

Deşi întâmpină mai multe dificultăţi, producătorul menţionează că nu se dă bătut şi că priveşte cu încredere spre viitor. Visul său cel mare este de a promova ciupercile moldoveneşti pe noi pieţe de desfacere.

 

Realitatea Live

22 Mai 2024, 17:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Mai 2024, 17:16 // Actual //  Lupu Eduard

Plămânii mei au sărbătoare în Finlanda, țara care are 74% din teritoriu acoperit de păduri, a declarat consiliera în domeniul mediului a Maiei Sandu, dar și fostă ministră a Mediului, în cadrul unui promo al podcast-ului de la Europa Liberă, pe care l-a postat pe pagina sa de Facebook.

Moderatorul podcast-ului, Eugen Urușciuc a întrebat-o pe Cantaragiu despera starea pădurilor din Republica Moldova: În ce stare credeți că sunt plămânii Republicii Moldova? Cât de bine așadar poate respira țara?

„Ele oxigenează foarte mult aerul. De exemplu, eu sunt super  fascinată, de câte ori mă duc în Finlanda, țara cu cel mai înalt grad de pădurile de pe continentul european, are 74%, dacă nu greșesc, din teritoriu acoperit de păduri. La aeroport, zonă foarte poluată unde aterizează și decolează avioanele, sunt foarte multe emisii. Or, când ies din avion, plămânii mei au sărbătoare în Finlanda”, a răspuns Iuliana Cantaragiu.

Iuliana Cantaragiu a deținut funcția de ministră a mediului august 2021 – septembrie 2022. A demisionat pe fundalul scandalului cu distribuirea lemnelor de foc. Prim-ministra de atunci, Natalia Gavrilița s-a arătat nemulțumită de faptul că site-ul lemne.md, unde urmau să fie publicate informații actuale, nu a fost lansat. În replică, ministra Mediului a dat vina pe „partenerii de dezvoltare”, care ar tergiversa procesul. Explicația Iulianei Cantaragiu, însă, nu a fost pe placul prim-ministrei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău