Primăria Chişinău angajează consultant în proiectul „Move it like Lublin”. Îi va achita cu 380 000 MDL

16 Apr. 2021, 17:18
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
16 Apr. 2021, 17:18 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Primăria Chişinău angajează consultant în transport în cadrul proiectului „Move it like Lublin – A Chisinau public transport sustainable development initiative”. Consultantul va oferi suport necesar primăriei în implementarea proiectului în aspectele ce ţin de funcţionarea, reforma şi modernizarea sistemului de transport din Chişinău.

Consultantul în transport va oferi suport primăriei în procesele:
– Modernizarea PUA și RTEC și crearea Regiei Municipale de Transport Public;
– Elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă;
– Implementarea Parteneriatului public-privat pentru taxarea electronică în transport public;
– Crearea Centrului de Monitorizare și Control a Traficului;
– Introducerea unui sistem de gestionare a traficului pentru a permite circulaţia prioritară a transportului pe benzile dedicate transportului public;
– Dezvoltarea sistemului de parcări cu plată.
Termenul limită de depunere a ofertelor este 23 aprilie curent.
Proiectul este implementat din surse de grant (3,3 mln. Euro), acordat Primăriei Chișinău de către Comisia Europeană.
Durata proiectului este de 48 luni, începând cu februarie 2021. Consultantul în transport va fi contractat pentru o perioadă inițială de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii contractului.
Pentru mai multe detalii accesați site-ul Achiziții.md.
Anunțul a fost făcut de Primarul capitalei Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

Realitatea Live

29 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Apr. 2025, 11:37 // Actual //  Ursu Victor

Ucraina nu va fi obligată să restituie Statelor Unite ajutorul financiar și militar oferit după invazia rusă, în cadrul acordului privind resursele minerale, a anunțat premierul ucrainean Denîs Șmîhal. „S-a ajuns la un acord prin care în document nu va fi inclusă asistența acordată anterior semnării lui”, a transmis Șmîhal pe canalul său de Telegram, după o întâlnire cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent. Potrivit premierului, echipele juridice lucrează în prezent la textul acordului, astfel încât acesta să respecte angajamentele europene ale Ucrainei și să nu contravină Constituției și legislației naționale.

Anterior, președintele american Donald Trump estimase că sprijinul acordat Ucrainei de la începutul războiului, în februarie 2022, a însumat circa 350 de miliarde de dolari. Casa Albă insista ca Ucraina să returneze aceste sume în cadrul unei înțelegeri ce ar include concesii majore privind resursele naturale. În urma negocierilor din aprilie, Kievul reușise să reducă suma revendicată la 100 de miliarde de dolari.

Totuși, în cadrul noii formule agreate, Washingtonul va considera acești 100 de miliarde de dolari drept contribuția americană la un viitor fond special de reconstrucție a Ucrainei și a renunțat să mai ceară rambursarea lor sau să-și asume noi angajamente de investiții.

Pe 17 aprilie, Ucraina și SUA au semnat un memorandum care confirmă intenția de a încheia un acord privind exploatarea resurselor minerale. Donald Trump anunțase semnarea oficială a acordului pentru 24 aprilie, însă acest lucru nu s-a materializat. A doua zi, liderul de la Casa Albă a cerut „semnarea imediată” a documentului, într-un mesaj postat pe rețeaua sa Truth Social.

Negocierile privind acordul au fost tensionate încă din februarie, după ce un conflict verbal între Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Casa Albă, a amânat discuțiile. Ulterior, administrația americană a prezentat Kievului o variantă de acord mult mai dură, incluzând solicitări precum „dreptul de primă ofertă” la investițiile în toate proiectele de infrastructură și resurse ale Ucrainei, precum și acces prioritar la achiziționarea materiilor prime.

Zelenski a reiterat în repetate rânduri că ajutorul militar american nu trebuie considerat o datorie a Ucrainei. El a subliniat că sprijinul de aproximativ 100 de miliarde de dolari a fost acordat sub formă de granturi și că nu va accepta semnarea unui acord care ar împovăra „zece generații de ucraineni” cu datorii.