Cum explică Președinția excluderea din Comisia de Heraldică a istoricului Vlad Mischevca

„Modificările operate în componența Comisiei Naţionale de Heraldică nu au vizat o anumită persoană. De facto, au fost schimbați o treime din membrii comisiei, astfel producându-se o reînnoire a acesteia. Sunt oameni profesioniști – istorici, artiști plastici, designeri” - aceasta este explicația Președinției privind noua componență a Comisiei de Heraldică, decretată săptămâna trecută.

Foto: Facebook

Potrivit decretului, din componența Comisie lipsește unul dintre fondatorii acesteia și primul președinte - Vlad Mischevca. Decizia de excludere a istoricului din cadrul comisiei a atras mai multe critici din partea mai multor profesori, unor foști deputați, dar și în societatea civilă.

„Vrem să avem o claritate în această hotărâre nemotivată, care ține de valorile noastre naționale. Considerăm că Vlad Mischevca, doctor în istorie, conferențiar cercetător, cercetător științific coordonator la Institutul de Istorie (MECC) merită pe deplin să-și continue activitatea sa prodigioasă în cadrul Comisiei Naționale de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova, deoarece timp de mai bine de trei decenii a contribuit substanțial la elaborarea politicilor de stat în sfera Heraldicii naționale (Pro bono), demonstrând o activitate civică activă în promovarea adevărului științific, contribuind la păstrarea şi promovarea valorilor spiritual-culturale românești peste hotare şi realizând activități practice heraldico-faleristice în domeniul simbolisticii de stat”, a scris public președintele Asociației moldo-elene „Orfeu” din Atena.

„Pe parcursul istoriei, cei care s-au văzut mari și invincibili dar au ignorat și desconsiderat intelectualii au avut doar de pierdut”, a declarat și ex-deputatul Ștefan Secăreanu.

Decretul de modificare a Comisiei de Heraldică a fost semnat de către Maia Sandu pe 9 februarie 2021.


Pub