Memorialul de la Rusca, consacrat Eroilor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial, vandalizat. Reacția Ambasadei Rusiei la Chișinău

Memorialul consacrat Eroilor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial din localitatea Rusca a fost profanat la data de 30 ianuarie. Drept reacție, Ambasada Federației Ruse la Chișinău, a emis un comunicat în care „condamnă cu tărie încă un alt act de vandalism împotriva complexului memorial de la locul de înmormântare a soldaților sovietici.”

Foto: Info Curier Hâncești/fb

Potrivit ofițerei de presă a IP Hîncești, Cristina Vicol, ieri, 31 ianuarie angajatul poliției, efectuînd razii de patrulare pe intenerarul deservit, a depistat că persoane necunoscute, în mod tainic, au profanat Memorialul consacrat Eroilor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial din localitatea Rusca, raionul Hîncești.

La fața locului s-a deplasat echipajul de reacționare operativă care au stabilit că în noaptea de 30 spre 31.01.2021, persoane necunoscute, în mod tainic,au profanat (au efectuat o înspriție cu vopsea de culoare albastră ,,moarte ocupanților”) pe edificiul Memorial consacrat Eroilor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial, fiind ridicate urme de încălțăminte pe zăpadă.

Fapta data cade sub incidența art. 228 CPRM.

La moment, de către angajații Inspectoratului de poliție Hîncești se întreprind măsuri de stabilire a tuturor circumstanțelor și stabilirea făptuitorilor.

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova „condamnă cu tărie încă un alt act de vandalism împotriva complexului memorial de la locul de înmormântare a soldaților sovietici de lângă satul Rusca, raionul Hâncești.”

„Eroii Regimentului 161 Infanterie din Divizia 95 Infanterie Moldovenească s-au întâlnit cu curaj cu naziștii în primele ore ale începutului Marelui Război pentru Patrie pe 22 iunie 1941. Reflectând agresiunea fascistă, au murit într-o bătălie inegală. Se pare că, în anul celei de-a 80-a aniversări a atacului german asupra Uniunii Sovietice, memoria binecuvântată a celor căzuți îi bântuie pe succesorii naziști ai înfrângerii. Acum, în furie neputincioasă, acționează cu rușine asupra morților”, se arată în comunicat.

„Facem apel la autoritățile de aplicare a legii și autoritățile locale să găsească și să pedepsească făptașii și să readucă memorialul în formă adecvată. Amintirea soldaților căzuți este sacră”, se enunță în comunicat.


Pub