(video) „Eu și cu tine votez cumătrul meu judecător, tu și cu mine votăm cumătrul tău judecător”. Cum se examineaza unele subiecte la CSM

Cererea de transfer a judecătorului, Garri Bivol, repus în funcție în octombrie, fiind printre cei 5 judecători anchetați în dosarul Laudromat a devenit astăzi subiect de dispută dintre membrii CSM. Dorel Musteață a anunțat că se află în relații de cumătrism cu persoana vizată și a solicitat Plenului CSM să decidă dacă este pertinent sau nu să rămână la ședință la examinarea subiectului. Doar 3 membri ai CSM au votat pentru ca acesta să părăsească ședința, fapt care a revoltat-o pe membra CSM, Carolina Ciugureanu-Mihăiluța. Întrucât interesul majorității nu a coincis cu interesul său, Ciugureanu a solicitat Plenului să nu participe la examinare întrucât „nu este cumătră cu Garri Bivol”. În final, ambele solicitări nu au întrunit numărul suficient de voturi.

„- Vreau să comunic că mă aflu în relații de cumătrism cu domnul Garri Bivol și poftim colegii..”,

- Serios?

-Da

- Dar la reintegrarea lui, data trecută, ați spus asta? Când am discutat despre repunerea lui ați spus asta?

-Nu, atunci nu era așa amploare, cumătrismul ș.a”, potrivit discuției dintre Musteață și Belei.

„Anterior, 6 ani de zile, cât am activat în CSM pe faptul că ești cumătru, nici nu era impediment de a participa, nimeni nici nu discuta, având în vedere că acum s-a pus, declar abținere”, a menționat Musteață.

Carolina Ciugureanu-Mihaluța a subliniat că s-a consultat cu foști membri CSM și persoane pentru a afla care a fost practica pe acest aspect.

„Întrebarea i-a stupefiat, având în vedere că dintotdeauna acest aspect a fost unul calificat ca și motiv pertinent pentru a se abține, a se retrage, pentru a nu participa la nicio procedură în care este vizat cumătrul, cumătra ș.”, a declarat Ciugureanu.

Mai mult, acesta amintește de situația din luna mai, atunci când un membru a părăsit ședința, având o legătura de rudenie cu unul dintre candidați, fără să aștepte opinia Plenului.

„Ce s-a întâmplat în mai 2020, atunci când domnu Morari a declarat onest o legătură de afinitate cu unul dintre candidați, a prezentat această legătură, a părăsit sala, nici măcar neașteptând opinia Plenului pe acest aspect”, a menționat aceasta.

Membra CSM subliniază că este grav că acest subiect se discută atât de mult în cadrul CSM.

„Înțeleg că lucrurile se ghidează într-un fel - „Eu și cu tine votez cumătrul meu judecător, tu și cu mine votăm cumătrul tău judecător”, a conchis Ciugureanu.

În final, membrii CSM au supus la vot propunerea lui Musteață, care nu a trecut fiind acumulate doar 3 voturi pro. Astfel, Ciugureanu, a decis să declare abținere de la acest subiect, întrucât interesul majorității nu a coincis cu interesul său. Propunerea nu a trecut.

Subiectul a fost examinat cu participarea tuturor membrilor, iar cererea de transfer a lui Garri Bivol a fost respinsă.


Pub