(video) Ore numărate până la examinarea sesizării cu privire la limbile vorbite pe teritoriul RM. Nagacevschi: „Dragi deputați, câștigurile juridice se pot transforma în dezastre politice”

Înalta Curtea urmează mâine să examineze sesizarea care vizează Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, depusă de către deputații Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu. Ministrul interimar al Justiției a declarat în cadrul unui briefing de presă, că indiferent de decizia CC, această contestare este un eșec lamentabil.

Foto: UNIMEDIA

„Ceea ce am constatat e că domnii deputați chiar cred că prin atacarea limbii ruse își vor crește ratingul politic. Le amintesc că ei nu sunt primii ce au crezut așa. Observăm că istoria se repetă. Se pare că stimații deputați au uitat că merg în Taraclia, Găgăuzia, iar localnicii comunică cu ei în limbă rusă. De ce? Dintr-un singur motiv - limba rusă este utilizată de facto drept limbă de comunicare interetnică, iar prin legea contestată s-a urmărit scopul de a oferi cetățenilor acces la informațiile de interes public, dar și la unele servicii publice prin dezvoltarea prevederilor legale ale actelor normative în viitor. Nu numărul de etnici ruși se i-a în calcul, dar cifra celor care vorbesc în limba rusă, și aici răspunsul este previzibil pentru toți.

Dragi deputați, câștigurile juridice se pot transforma în dezastre politice, aveți precedente suficiente. Cu voi nici nu trebuie de luptat politic, singur faceți tot posibil pentru a vă autodizolva politic, vă urez succes”, a declarat Nagacevschi.

În context, ministrul interimar al Justiției a menționat că, indiferent de decizia pe care o va pronunța Înalta Curtea, va fi „un eșec lamentabil”.

Mâine, cu începere de la ora 10:00, va avea loc ședința Curții Constituționale pe marginea sesizărilor nr. 207a/2020 și nr. 213a/2020. Autorii sesizărilor, dl Octavian Țîcu, dl Dinu Plîngău și dna Maria Ciobanu, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, contestă Legea nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

La mijlocul lunii decembrie, cu 55 de voturi ale deputaților, a fost votat în lectura a doua proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.


Pub