(video) Întâlnirea lui Vladimir Putin cu Ilham Aliyev și Nikol Pașinian. Discuții trilaterale pe subiectul conflictului din Nagorno-Karabah

Discuțiile trilaterale dintre președintele rus Vladimir Putin, președintele azer Ilham Aliyev și prim-ministrul armean Nikol Pașinian au loc astăzi, 11 ianuarie, la Moscova, la inițiativa liderului rus. Părțile intenționează să ia în considerare implementarea declarației liderilor celor trei țări cu privire la Nagorno-Karabah din 9 noiembrie și să discute pașii pentru rezolvarea problemelor din regiune, scrie serviciul de presă de la Kremlin.

Foto: Captură video/kremlin.ru

„La inițiativa președintelui Federației Ruse Vladimir Putin, la 11 ianuarie 2021, vor avea loc la Moscova discuții trilaterale între președintele Federației Ruse, președintele Republicii Azerbaidjan Ilham Aliyev și prim-ministrul Republicii Armenia Nikol Pașinian. Este planificată luarea în considerare a implementării declarației din 9 noiembrie 2020 și discutați pașii suplimentari pentru rezolvarea problemelor existente în regiune ", - se spune în mesaj.

Potrivit serviciului de presă, se va acorda o atenție specială problemelor acordării asistenței rezidenților din zonele afectate de ostilități, precum și deblocării și dezvoltării legăturilor comerciale, economice și de transport.

„Aș dori să vă mulțumesc, dragi colegi, pentru răspunsul dvs. pozitiv la eforturile active de mediere întreprinse de partea rusă, care au avut drept scop stoparea vărsării de sânge, stabilizarea situației și încetarea focului de lungă durată”, a declarat Putin în cadrul întrevederii.

Potrivit lui Vladimir Putin, în Nagorno-Karabah au fost instituite 23 de posturi de observație menținute de forțele pacificatoare ruse.

„Un contingent rus de menținere a păcii a fost desfășurat la cererea părților armene și azere pentru a monitoriza respectarea încetării focului pe linia de contact din Nagorno-Karabah și de-a lungul coridorului Lachin. A fost instituit un sistem care să aplice în mod eficient încetarea focului. Există 23 de posturi de observație în zona de responsabilitate a forțelor de menținere a păcii din Rusia; patru posturi suplimentare sunt responsabile pentru siguranța traficului de-a lungul coridorului. Acum situația din regiune este calmă”, susține liderul de la Kremlin.

„Peste 800 de tone de materiale de construcție au fost deja livrate din Rusia în zona de conflict, peste 1,5 milioane de tone de provizii umanitare. Asistența medicală este acordată populației. Peste 479 de hectare din teritoriu au fost curățate de mine, au fost verificate 182 de kilometri de drumuri, 710 clădiri și structuri. Peste 22 de mii de obiecte explozive au fost descoperite și distruse”, a raportat președintele rus.

„Sarcina de a debloca legăturile economice, comerciale și de transport din regiune și de a deschide granițele merită o atenție specială. Se presupune că aceste probleme vor fi tratate de un grup special de lucru în regim trilateral, condus de vicepremierii Rusiei, Azerbaidjanului și Armeniei.

„În primul rând aș dori să vă mulțumesc (n.r. lui V. Putin) pentru invitație și pentru inițiativa de a organiza această întâlnire. Împărtășesc părerea că această întâlnire este foarte importantă pentru a asigura o dezvoltare durabilă și sigură a regiunii noastre ", a declarat președintele azer Aliyev după discuții.

La 9 noiembrie 2020, președintele rus Vladimir Putin, președintele azer Ilham Aliyev și prim-ministrul armean Nikol Pașinian au semnat o declarație comună privind încetarea completă a ostilităților în Nagorno-Karabah. Documentul prevedea încetarea focului părților azere și armene în poziții ocupate, transferul mai multor regiuni sub controlul Baku și desfășurarea de forțe de menținere a păcii ruse de-a lungul liniei de contact și a coridorului Lachin.


Pub