Reacția CSP, după incidentul armat cu implicarea unei rude a șefului Procuraturii Ștefan Vodă

Consiliul Superior al Procurorilor a venit cu o reacție după incidentul armat, care s-a produs în seara zilei de 17 decembrie, bănuit în acest sens fiind fratele șefului Procuraturii Ștefan Vodă. Potrivit instituției, subiectul a fost reflectat greșit, fiind pus în prim-plan relație de rudenie a persoanei bănuite, iar situația a fost folosită în spațiul public într-o „manieră neloială, prin manipulare a datelor pentru a descalifica reputația unui procuror.

Foto: simbol

„Consiliul Superior al Procurorilor consideră că sunt inacceptabile abordările tendențioase și etichetările exprimate în spațiul public cu referire la corpul de procurori și instituția Procuraturii. Astfel, în ultima perioadă, se atestă o preocupare insistentă (un interes insistent) pentru reflectarea doar din perspectivă negativă a activității procurorilor, ceea ce, în lipsa elementelor probatorii, nu se încadrează în aria criticilor firești”, se arată în comunicat.

Aceștia constată, cu regret, că la pe 17 decembrie, s-a produs un incident tragic, când în rezultatul aplicării armei de foc, a avut de suferit un minor, și împărtășesc sincer durerea familiei, însă, spune ei, această situație, este folosită în spațiul public într-o „manieră neloială, prin manipulare a datelor pentru a descalifica reputația unui procuror, dar și imaginea Procuraturii”.

„Prin construcțiile lingvistice folosite se aduce în prim plan atenției publice informația că făptuitorul este fratele unui procuror, circumstanță care nu are absolut nici o legătură cu evenimentul dramatic ce a avut loc. Modul speculativ de prezentare a acestui caz, insuflă în mod eronat ideea că procurorul vizat ar avea o careva responsabilitate față de cele întâmplate, ceea ce nu corespunde adevărului și afectează grav reputația acestuia, precum și imaginea instituției Procuraturii în ansamblu”, mai scriu aceștia.

CSP dezaprobă „cu fermitate utilizarea acestui subiect în scop de influențare a opiniei publice și de radicalizare, pe baza lui, a concluziilor despre activitatea procurorilor, în condițiile în care nu există un raport de cauzalitate între aspectele invocate”.

„Totodată, este regretabil că prin asemenea procedee neloiale a fost lăsată în plan secundar descrierea nemijlocită a cazului, subliniindu-se cu prioritate relația de rudenie dintre pretinsul făptuitor și un procuror, ceea ce denotă că interesul urmărit nu este de a disemina particularitățile faptei nemijlocite, dar se dorește escaladarea unei stări de dezbinare, care nu trebuie acceptată într-o societate democratică”, mai scrie CSP.

În acest context, subliniază că în ultima perioadă s-au întețit atacurile mediatice în adresa instituției Procuraturii. Aceștia menționează că sunt deschiși să analizeze criticile constructive exprimate de către reprezentanții forțelor politice, cetățeni sau mass-media.

Un adolescent se zbate între viață și moarte, după ce ar fi fost împușcat de un fost ofițer de urmărire penală al Serviciului Vamal în stradă. Incidentul a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 04:10, pe strada Butucului din sectorul Botanica al capitalei.


Pub