„Începem cu scuzele de rigoare pentru aceste condiții inumane și degradante la care suntem supuși cu toții. Voi, cetățenii care aveți procese de judecată zilnic și noi toți colaboratorii acestei instanțe de judecată, cel mai mare sediu al judecătoriei Chișinău, cu circa 200 de angajați. Această situație nu trebuie să fie trecută cu vederea, trebuie adusă la cunoștința publicului pentru că ei sunt cei care au dreptul la servicii publice corespunzătoare, adecvate și condiții decente în instituțiile publice întreținute din banii noștri ai contribuabililor.
Este inadmisibil ca pe timp de pandemie, pe timp de iarnă să se înceapă o reparație capitală într-o clădire publică, din bani publici, într-o instituție lucrativă cu 200 de angajați și în care zilnic vin alte sute de cetățeni. Nesimțirea autorităților publice care se fac responsabile de acest abuz de putere și incompetență gravă în administrarea banilor publici trebuie vociferată și sancționată. Este inadminisibil ca factorii de decizie din sistemul judecătoresc tolrează tacit și supus acestei abuzuri. Conducerea instanței de judecată, președintele Radu Țurcanu, nu a întreprins nicio acțiune vizibilă pentru a asigura buna funcționare a instanței de judecată.
Începând cu luna septembrie 2020 acest sediu, judecătorii și colaboratorii suntem somați să părăsim sediu, pentru că aici vor veni alte autorități publice pentru care se face reparație de lux. Pe timp de pandemie se instalează geamuri termopan, se schimbă rețele de electricitate și încălzire modernă la etajele 10,17, în timp ce la 1-9 activează în regim deplin o instanță de judecată. Inițial am fost somați să plecam în 10 zile, indiferente de cum își imaginează administrarea, cum își imagineaza mutarea unei instanțe cu 70 de judecători care au în procedură câte 400-500 dosare să le mute în 10 zile.
Am cerut în septembrie redresarea situației și a redresat-o, a zis că nu ne mutăm acum, dar după 31 decembrie 2020. Unde nu e clar nici acum, unde va fi mutat sediul cu 70 de judecători”, a declarat judecătoare.
Sanduța a făcut și un apel către CSM și președintele JC.
„Solicităm autorităților competente, Consiliului Superior al Magistraturii și președintelui Judecătoriei Chișinău să întreprindă măsuri urgente în vederea stopării abuzului de putere, risipei de bani publici pe timp de pandemie și îndeplinirea atribuțiilor directe care le revin, adică sigurarea bunei administrări și funcționări a justiției”, a mai declarat Sanduța
În această dimineață, sediul arăta cu după război. Edificiul în care se află sediul Centru al Judecătoriei Chișinău a intrat în reparații. Cel puțin asta reiese dintr-o notă informativă publicată în această dimineață de către reprezentanții sediului. Potrivit acestora, administratorul clădirii nu a venit cu un anunț prealabil.
Deocamdată președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!