Stână Eco – business sau stil de viață?

În timp ce mulți consăteni sunt plecați, sau speră să plece peste hotare după câștig, Ștefan Babencu din satul Trebujeni, Orhei se încăpățânează să rămână la baștină și să construiască un viitor și pentru cei doi copii ai lui, crescând o turmă de oi Eco.
„Oieritul este poate cea mai veche ocupație a țăranilor moldoveni, clima fiind favorabilă, iar animalele nu foarte pretențioase nici la apă, nici la hrană”, susține bărbatul. Potrivi lui, cererea pe piață a brânzei de oi este la mare căutare.
Ștefan Babencu se arată mulțumit de investiția sa în 70 de hectare de pământ închiriat și certificat Eco, și în acei 32 de ari pentru stână și lăptărie, și un mic foișor pentru turiștii așteptați.
De trei ani de când a devenit oier profesional, Ștefan a trecut prin multe, inclusiv și un incediu devastator, dar tânărul este optimist și nu renunță de la mica sa afacere.
Prea puține sunt fermele de oi certificate Eco în Moldova (doar două-trei), iar cașul de la ferma lui Ștefan este nu doar lipsit de antibiotice și hormoni, ci și foarte-foarte gustos. Standardele agriculturii Eco interzic aplicarea de rutină a antibioticelor, a hormonilor de creștere, precum și folosirea nutrețurilor genetic modificate.
Duminică, 30 august Ștefan va deschide porțile stânei sale pentru prima dată, și asta la propunerea companiei EtnoGastronomica de a promova tânărul fermier și întreprinderea sa, și de a oferi consumatorilor interesați o ocazie mai rară de a vizita o fermă Eco cu acte în regulă. „Vom ține caș pentru participanți, că de altfel ni-l cumpără clienții noștri”, susține Ștefan în timp ce construiește un cuptoraș pentru plăcinte.
Plăcinte, salate, grătar de legume – toate folosind brânză de oi de la ferma lui Ștefan vor fi prezentate într-un mini-teatru gastronomic de către organizatoarea evenimentului, nutriționista Tamara Șchiopu.
Menționăm că Tamara conduce o fermă Eco în Marea Britanie, iar în vizitele sale scurte încearcă să promoveze agricultorii Eco din Moldova, care se află la un început de cale.
Evenimentul este organizat cu ajutorul proiectului de caritate People in Need www.peopleneed.cz , care susține fermierii Eco din Moldova.
Evenimentul are loc în cadrul Zilelor Diasporei 2015,organizat de Biroul pentru Relații cu Diapora www.brd.gov.md. Moldovenii din diaspora aflați în concediu sunt invitați să participe la eveniment, vizitând un loc pitoresc, cu mâncare bună și tineri pasionați de ceia ce fac acasă. Transport gratuit.
Participarea la eveniment este posibilă doar prin înregistrare prealabilă. Detalii pe pagina FB Etno-Gastronomica.