Redescoperim satele Moldovei! Trei locuri pe care trebuie să le vizitezi dacă treci pe la Costești din raionul Ialoveni

Satele din Republica Moldova “ascund”, de cele mai multe ori, istorii și locații care lasă cu gura căscată pe orice călător. Unul dintre ele este satul Costești, aflat la 20 kilometri de Chișinău, locație care cobină o istorie captivantă și locații moderne de agrement. Prima mențiune documentară despre existența satului Costești datează din anul 1573. În ea se spune că Ioan Vodă cel Cumplit întărește preotului Toader din Lapușna o jumătate din satul Costești, partea de sus cu heleșteul și moara în Botna, cumpărată de la Tudosia, fata Anușcăi, nepoata lui Drăgan Armaș, cu 800 zloți tătărești.

Foto: Redescoperă Moldova

“Cea mai interesantă istorie o au denumirile populare ale mahalalelor satelor din Moldova. De exemplu, se spune că primul care și-a zidit casa aici a fost Costache Răzeșul. A ridicat-o într-o poiană din pădure, lângă un izvor numit "Ochiul". De aceea cea mai veche mahala din sat se socoate Poiana. Vecină cu Poiana e mahalaua numită "Huțuleuca", se numește așa, fiindcă aici încă din vremuri de demult, s-au așezat cu traiul câteva familii de "huțuli". În apropiere de Poiana, peste pârăul "Rîpa Satului", se întinde în prezent pe un deal o mahala mare, numită "Mahala Popii". Se numește așa, fiindcă în această mahala s-a așezat cu traiul primul popă din sat. "Piscul Maricăi", se numește așa fiindcă pe acest pisc, care e cel mai înalt, se așezase cu traiul o văduvă frumoasă, fără copii, pe care adeseori o vizitau seara bărbați, o chema Marica”, spune Iulian Bercu, inițiatorul campaniei Redescoperă Moldova.

Deci, trei locuri pe care să le vizitezi în satul Costești:

Piscina Turnul Alb și mâncărurile tradiționale de aici

Piscină / Sursa:Redescoperă Moldova
Mâncăruri tradiționale / Sursa:Redescoperă Moldova

O pensiune cu o piscină enormă, care a fost zidită într-o zonă în care se află mai multe lacuri artificale, în care de peste jumătate de secol se crește pește. Aici se servește pește prins pentru fiecare client în parte, din care cauză bucatele din pește au un gust deosebit.

Producătorul de miere Regina Naturii

Regina Naturii / Sursa:Redescoperă Moldova

Într-un anturaj HiTeh, aici, sunt organizate degustări a peste 10 tipuri de miere. În plus, fiecare poate proba “zalele” apicultorilor și face cunoștință cu știubeele secolului XXI.

Vinificatorul Poet Mihai Sava

Vinificator / Sursa:Redescoperă Moldova

Mihai Sava deține o mică vinăria chiar în beciul propriei case. Pe fiecare dintre sticle este pictată casa părintească, iar pe verso, câte o poezie. La degustări, pentru cei mai apropiați oaspeți, el recită, cu plăcere, propriile creații.

Campania „Redescoperă Moldova” este lansată în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și în parteneriat general cu companii private - lideri în domeniile de activitate și reprezentanți ai sectorului neguvernamental. Promovarea destinațiilor de călătorie în proiectul „Redescoperă Moldova” este susținută de Agenția Investițiilor, Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID, Guvernul Suediei și UKaid și Asociația Națională de Turism Receptor din Moldova.

Proiectul este desfășurat cu suportul financiar al partenerilor generali Moldova-Agroindbank, Vinăria Purcari și Kaufland Moldova. Expedițiile sunt organizate în parteneriat cu importatorului automobilelor VOLVO în Republica Moldova și Redescoperă Moldova sunt susținute de partenerii tehnici ai proiectului, rețeaua de magazine DARWIN și rețeaua de stații PECO - Avante Moldova.

Partenerii media ai campaniei Redescoperă Moldova: UNIMEDIA.INFO


Pub