„Așteptăm un pic să se mai limpezească lucrurile cu pandemia și poate îl vom da în exploatare așa, oficial, frumos, cu participarea, sper eu, a șefilor de guvern din România și de la Chișinău. Or, este un moment foarte important, mai ales în ceea ce privește securitatea energetică a Republicii Moldova.
Noi pentru prima dată vom avea o alternativă reală de aprovizionare a țării cu gaze naturale, deși capacitatea acestui gazoduct nu este suficientă pentru a aproviziona toată țara, dar noi am trecut de câteva ori prin momente de criză la 1 ianuarie când doi parteneri de-ai noștri nu se înțelegeau și noi nu aveam gaz. Iată, pentru asemenea cazuri, acest gazoduct va însemna foarte, foarte mult”, a declarat Ion Chicu.
Potrivit lui Chicu, gazoductul trebuie să fie umplut tehnic cu gaz, pentru ca să vedem dacă este funcțional și „mai departe, iarăși, „Moldova-Gaz”, care este distribuitor, va procura gaz, reieșind din ofertele cele mai convenabile, așa e pe piață, dar este absolut clar că, atunci când ai mai multe posibilități tehnice de a importa gazul, atunci și operatorii, ofertanții iau în considerare situația de pe piață, dar când este un monopolist, bineînțeles, situația aste alta. Deci, de când și cum vom procura gaz prin această magistrală depinde de ofertă.
Dacă va fi mai ieftin din partea ceea, bineînțeles că „Moldova-Gaz” va procura de acolo, dacă va fi mai scump și va fi ofertă suficientă de la alt furnizor, atunci se va procura din altă parte”, a mai spus prim-ministru.
Premierul afirmă că dacă oferta pentru gaz va fi una convenabilă pentru Republica Moldova, bineînțeles se va utiliza și acest gazoduct. „Este similar cu energia electrică. Dacă vom avea diferență de preț în detrimentul consumatorilor din Republica Moldova, atunci va fi utilizat traseul tradițional sau furnizorul tradițional”, a conchis acesta.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!