Ministrul Agriculturii, la Consiliul raional Căușeni pentru a discuta cu protestatarii. Agricultorii insistă ca oficialul să vină la locul protestului

Ministrul Agriculturii, Mediului și Dezvoltării Regionale, Ion Perju, a mers astăzi la Căușeni, pentru a discuta cu agricultorii care protestează în legătură cu daunele provocate în acest an de calamitățile naturale. Manifestanții, însă, refuză să vină la discuții la Consiliul Raional, acolo unde îi așteaptă oficialul, și insistă ca ministrul să se deplaseze la protestatari.

Foto: UNIMEDIA

Ministrul Ion Perju se află în sala de ședințe a Consiliului raional Căușeni și îi așteaptă pe agricultori să vină la discuții.

„Ministrul Ion Perju a mers la Căușeni cu soluții pentru agricultori. Ministerul este în discuții permanente cu aceștia. S-a făcut o evaluare a pagubelor ca să înțelegem care sunt cele mai afectate localități. Ministrul Perju a discutat recent cu reprezentanții băncilor comerciale, care și-au manifestat deschiderea pentru a oferi soluții pentru agricultori. Este vorba despre extinderea termenului de creditare și despre anularea penalităților pentru neachitare”,a declarat pentru UNIMEDIA purtătoarea de cuvânt a MADRM, Ecaterina Grigorean.

De cealaltă parte, agricultorii refuză să meargă la sediul Consiliului Raional pentru a discuta cu ministrul Ion Perju. Andrei Dînga, unul dintre reprezentanții agricultorilor care protestează astăzi, a declarat că manifestanții îl așteaptă pe oficial să se deplaseze la locul protestului.

„Noi l-am invitat pe el, nu el pe noi. Noi îl așteptăm aici, să ne asculte, să vadă în ce stare se află câmpurile”, a spus Andrei Dînga.

Astăzi, 27 iulie 2020, agricultorii din sudul țării au scos tehnica agricolă și au blocat traseul Chișinău - Căușeni, în semn de protest în legătură cu situația dezastruoasă din sectorul agricol. Aceștia solicită Guvernului declararea stării de forță majoră în agricultură dar eliberarea certificatelor de forță majoră, care le-ar permite agricultorilor să reeșaloneze datoriile și să negocieze cu băncile și creditorii.

De menționat că prim-ministrul Ion Chicu a anunțat că Guvernul va stabili astăzi regulamentul de subvenționare a agricultorilor, care au fost afectați de secetă și precipitațiile puternice din acest an. Pentru aceasta, a fost pregătit un pachet de 100 de milioane de lei, ca suport pentru aceștia.

Anterior, ministrul Agriculturii Ion Perju a declarat în cadrul ședinței Guvernului 15 iulie 2020 că sudul țării se confruntă cu o situație dezastruoasă la capitolul colectării grâului.

De menționat că la 20 iulie 2020, Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de modificare a Legii cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural.

Proiectul are scopul de a stimula accesul fermierilor la asigurările în agricultură prin revenirea la cota subvenționării de către stat a 70% din prima de asigurare. Aceasta va stimula asigurările din acest domeniu.

La fel va oferi securitatea asigurării calității recoltei, va fi stimulată și creditarea fermierilor prin acordarea posibilității achitării primei de asigurare de către beneficirarii asigurării, iar în calitate de beneficiar pot apărea atât băncile comerciale cât și furnizorii de produse, la fel va fi extinsă și lista obiectelor de riscuri a căror asigurare urmează a fi subvenționată.


Pub