Detalii despre perchezițiile de astăzi la domiciile unor funcționari ai BNM: Patru persoane, cu funcții de conducere, cercetate penal

În urma perchezițiilor de astăzi, efectuate de CNA la domiciile mai multor angajați ai BNM, patru persoane, cu funcții de conducere din cadrul Băncii, sunt cercetate penal de CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de abuz în serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar încercat să ajute un grup de acționari ai unei bănci comerciale din Republica Moldova să preia controlul asupra entității bancare, cauzând daune în proporții deosebit de mari altor acționari. Funcționarii sunt cercetați în stare de libertate, iar pana la o decizie definitivă și irevocabilă a instanței de judecată, aceștia beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit ordonanței de începere a urmăririi penale în acest caz, în perioada anilor 2018-2019, persoane publice și cu funcție de demnitate publică din cadrul Băncii Naționale a Moldovei ar fi acționat în mod vădit pentru favorizarea unui grup de acționari ai Băncii de Finanțe și Comerț SA, care își dorea preluarea controlului asupra băncii vizate, ignorând informații cunoscute și interpretând abuziv situațiile de fapt și de drept, au creat condiții si pregătit acte cu informații denaturate, ce au servit drept temei pentru emiterea abuzivă a Hotărârii nr. 15 a Comitetului executiv BNM din 11 ianuarie 2019 cu privire la acțiunea concentrată a unor acționari ai Băncii de Finanțe și Comerț SA, urmată de suspendarea unor drepturi aferente calității de acționar și obligarea înstrăinării unor acțiuni, în termen de 3 luni.

Actele administrative menționate au adus atingere drepturilor de proprietate a mai multor acționari care, cumulativ, dețineau 35,15 % din acțiunile Băncii de Finanțe și Comerț SA, calificat de persoanele fizice și juridice de natură să producă un prejudiciu material în proporții deosebit de mari ce depășește suma de 123 milioane lei, dat fiind înstrăinarea forțată a acțiunilor, la un preț vădit diminuat prețului de piață.

Astfel, din actul de sesizare și materialele acumulate, rezultă o bănuială rezonabilă de folosire de către persoane publice și cu funcție de demnitate publică a situației de serviciu, acțiuni care au cauzat daune drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, în interesul unor terțe persoane, adică de comitere a infracțiunii prevăzute la art. 327 lit. b) și b1) Cod penal al RM - abuzul în serviciu.

Amintim că astăzi, la primele ore ale dimineții ofițerii CNA au desfășurat percheziții la domiciliile mai multor angajați ai BNM cu funcții de conducători de direcții și adjuncți. Potrivit ofițerei de presă a Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi, aceștia sunt bănuiți că, acționând concertat, ar fi încercat să favorizeze un grup de acționari ai unei bănci comerciale în defavoarea altor deținători de acțiuni, cauzându-le un prejudiciu de peste 123 de milioane de lei.

Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat că este profund îngrijorată față de acțiunile date împotriva unor angajați cu funcții-cheie. Într-un comunicat de presă, reprezentanții BNM spun că instituția și angajații săi au cooperat pe deplin cu ancheta, iar acțiunile organului de urmărire penală ar putea fi percepute ca o ingerință în competența exclusivă a BNM de evaluare și supraveghere a acționariatului bancar.


Pub