Doi cetățeni ruși, suspectați de asasinarea unui disident cecen, au fost reținuți în Austria

Doi ruşi au fost arestaţi de poliţia austriacă, fiind suspectați de asasinarea unui disident cecen, un critic al liderului Ceceniei Ramzan Kadîrov, în apropiere de Viena, informează The Guardian.

Foto: Herbert P Oczeret/APA/AFP/Getty Images

Victima, un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost găsit mort duminică, cu o plagă provocată prin împușcare, la Gerasdorf, în apropiere de Viena.

Poliţia austriacă a arestat un rus în vârstă de 48 de ani în oraşul Linz, la aproximativ 200 de kilometri de Viena, la scurt timp după descoperirea cadavrului.

Cel de-al doilea rus, în vârstă de 37 de ani, originar din Cecenia, dar care locuiește în Austria, a fost arestat duminică.

Poliţia şi justiţia au anunţat că anchetă este în curs, dar motivele infracțiunii „nu sunt clare”.

Potrivit poliției austriece, victima era un solicitant de azil.

Disidentul - identificat de Ministerul Public austriac drept Martin B. - a depus mărturie în 2017 în dosarul unei crime în Ucraina, a confirmat Ministerul ucrainean de Interne pentru AFP.

Este vorba despre cazul unui militar voluntar - acuzat de complot în vederea asasinării preşedintelui rus Vladimir Putin - care a fost rănit într-un atac cu armă de foc în apropiere de Kiev. Soţia sa a fost ucisă.

Asasinarea disidentului în Austria se întâmplă pe fondul îngrijorărilor tot mai mari faţă de securitatea disidenţilor ceceni aflaţi în exil. În luna februarie a anului curent, un blogger cecen exilat, care l-a criticat pe liderul cecen, Ramzan Kadîrov, a fost atacat cu un ciocan, în Suedia.

În luna ianuarie, 2020, un alt blogger cecen, în vârstă de 44 de ani, a fost găsit mort într-o cameră de hotel la Lille, în nordul Franţei. El a fost înjunghiat de 135 de ori.

În Austria, disidentul cecen Umar Israilov a fost ucis prin împuşcare pe o stradă, la Viena, în 2009.

Cecenia este o republică rusă predominant musulmană din Caucazul de Nord. Două războaie din anii 90 au declanșat un val de emigrare, mulți ceceni îndreptându-se spre Europa de Vest.

Mai mulți ceceni s-au refugiat în alte țări în ultimii ani, din cauza dezacordurilor cu politica liderului autoritarist pro-Kremlin Ramzan Kadîrov, pe care activiștii îl acuză de încălcarea repetată a drepturilor omului.


Pub