„Procuratura Generală își exprimă, public, îngrijorarea în legătură cu amânările prelungite de la Curtea de Apel Chișinău, de a examina recursul apărătorilor fostului lider PDM, împotriva încheierii primei instanțe, prin care a fost admis demersul procurorilor de arestare a învinuitului, în contumacie, și anunțare a acestuia în căutare. Amânările, despre care nu ne îngăduim a crede că sunt intenționate, zădărnicesc eforturile organelor de drept în procesul investigării fraudei bancare – subiect de o rezonanță și importanță majoră, restanță la care așteaptă răspuns nu doar cetățenii Republicii Moldova, dar și partenerii externi de dezvoltare.”, se arată în comunicatul PG.
Reprezentanții PG subliniază că „poziția Curții de Apel Chișinău, care a cincea oară consecutiv amână examinarea și luarea a unei decizii pe acest caz, lasă loc pentru „interpretări și aprecieri ambigue”.
Mai mult, PG menționează și faptul că refuzul de ieri al instanței de apel de a sechestra averile de peste hotare ale învinuitului, „generează în societate falsa percepție că aflarea adevărului și tragerea la răspundere a tuturor beneficiarilor de pe urma devalizării sistemului bancar național, nu este o prioritate a Justiției din Republica Moldova.”
„Odată ce Procuratura va obține decizia Curții de Apel Chișinău, toate materialele ce-l vizează pe Vladimir Plahotniuc vor fi expediate autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii pentru a-l extrăda”, notează PG.
Amintim că instanța de apel a respins joi, ca neîntemeiat, recursul Procuraturii Anticorupție împotriva hotărârii judecătorului de instrucție prin care cinci din șase demersuri de aplicare a sechestrului pe bunurile lui Vladimir Plahotniuc au fost respinse.
Cetățeanul Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: „crearea și conducerea unei organizații criminale”, „escrocherie” și spălare de bani”, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.
De menționat că fostul politician a contestat într-o instanță americană decizia secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, prin care a fost declarat indezirabil pe teritoriul Americii. Avocata oligarhului a relevat, într-o cerere în instanță, faptul că decizia, care îl vizează atât pe clientul său, cât și pe membrii familiei sale, ar contravine cu statutul de solicitant de azil al acestuia și invocă faptul că acesta nu a beneficiat de un proces echitabil și nu a fost audiat de o instanță independentă înainte de a fi privat de dreptul de a se afla pe teritoriul Statelor Unite.
Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova la mijlocul lunii iunie, 2019. De atunci, autoritățile moldovenești nu au reușit să-i dea de urmă.
Membrii PD susțineau că liderul lor ar fi plecat pentru câteva zile din țară să-și vadă familia, într-un comunicat emis la câteva ore după o adevărată aglomerație de chartere pe aeroportul din Chișinău, imediat după anunțul PD că se retrage de la Guvernare.
Acesta a fost dat în căutare internațională, atât de către organele de drept ale Republicii Moldova, cât și de către cele din Federația Rusă, unde acesta este cercetat pentru trafic de droguri.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!