Furtună: Din cauza comportamentului oamenilor riscăm să nu deosebim trecerea dintre cele două valuri de Covid-19

Dacă oamenii nu se vor responzabiliza și vor omite în continuare măsurile de protecție împotriva Covid-19, riscăm să nu deosebim trecerea dintre valuri, care potrivit pronosticurilor făcute de specialiști, ar urma să se producă în toamnă, spune șeful ANSP, Nicolae Furtună, în cadrul emisiunii UNInterviu.

„Nu o să fac eu un pronostic ce o să avem noi în luna septembrie. În toate statele și absolut toate experiențele care s-au produs până acum pe fundalul pandemiei au demonstrat că situația este în mâinile noastre, convețuirea cu și alături de Covid-19 și schimbare comportamental pentru a evita Covid-19, rămân în continuare dezideratele de bază. Dacă noi nu o să înțelegem asta, riscăm să nu deosebim trecerea între valuri. Unele state au demonstrat ce înseamnă izolare, lucru care din păcate nu a ajuns și la noi. Avem acum ambuteiaje mai mari decât în perioada înainte de Covid-19. Dacă vom avea un asemenea comportament, va fi greu să facem ruptura între valuri. Dacă am fi avut un comportament corect urma să avem o descreștere categorică, să avem cazuri unice cu transmitere locală, accidental de import și ca ulterior, în toamnă, să intrăm în valul de creștere epidemică. Teoretic, aceasta poate deveni sezonieră, dar azi e greu de spus”, a declarat Nicolae Furtună.

Republica Moldova a depășit numărul de 9 mii de cazuri de infectare cu Covid-19. Potrivit șefului ANSP, Nicolae Furtună, în comparație cu alte țări din regiune, Moldova în cea de-a 13 săptămână de la înregistrarea primului caz de infectare cu Covid-19, „nu este nici pe departe cea mai afectată țară, dar are indicatori mult trecuți decât alte țări din regiune”, cum ar fi Ungaria, Bulgaria, Grecia sau Slovacia.


Pub