Alexandr Stoianoglo neagă acuzațiile lui Viorel Morari, precum că ar fi prieten cu Veaceslav Platon, iar din acest motiv, ar dori să îl elibereze din detenție.
„Nu cred că trebuie să vorbim despe un om pe conștiința căruia sunt sute de vieți distruse. Nu am avut, nu am și nici nu voi avea niciun fel de relații cu domnul Platon. În schimb, avem foarte multe întrebări față de domnul Morari, dar ele nu au fost prioritare pentru mine, am avut altele mai importante, printre care și dosarul furtului miliardului. A fost perioada de carantină, eu sunt în primul rând om, apoi procuror, nu am vrut să reglăm conturi cu oamenii care au familii, copii, și ei să sufere din cauza aceasta. Iar Morari are nevoie de provocări, ca să le poată comenta mai departe”, a menționat Stoianoglo.
Procurorul General susține că de la începutul mandatului a primit zeci de plângeri zilnic, iar acestea vizau „acțiunile ilegale ale procurorilor și în special din cadrul a două procuraturi, inclusiv Procuratura Anticorupție, care era condusă de domnul Morari”.
„Când am venit în funcție am cerut să îmi fie prezentate listele celor reținuți, arestați. Auzeam zilnic despre cazuri de încălcări în adresa oameniilor de afaceri, pentru că oamenii de afaceri sunt foarte atractivi din punct de vedere a remunerării financiare. Și timp de două - trei luni nu puteam formula aceste liste, deoarece aceste procese nu erau controlate de nimeni. Era comod ca aceste subiecte să fie în afara atenției”.
Șeful PG a declarat că în prezent, sunt deschise câteva dosare penale pe numele unor procurori, printre care și Roman Statnîi, care se află în arest. „Este o măsură absolut necesară, pentru că ceea ce au făcut acești procurori trece granițele logicii. Referitor la arestul domnului Statnîi, totul era pregătit încă acum 2 luni, dar din cauza carantinei, nu am întreprins acțiuni active. Procurorul, împreună cu un anumit grup de afaceri au preluat de la un businessman averi în sumă de 1 milion 800 de mii de euro. Asta în timp ce omul se afla în penitenciar, în baza unui dosar neînsemnat, precum că a cumpărat o mașină nu la prețul care trebuia. La om era adus notar în penitenciar și el semna că renunță la proprietățile sale. Omul era dus la bancă să transfere propriii bani pe conturile unor companii offshore”, a relatat Alexandr Stoianoglo.
La 20 mai, PG anunța că fostul procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) Roman Statnîi a fost pus sub învinuire pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, săvârșite în interesul unui grup criminal organizat. Respectiva cauză penală a fost inițiată pe fapte ilegale și abuzive ale succesorilor cetățeanului rus la conducerea SA „Natur Bravo”, care, prin intermediul procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, ar fi intrat în posesia bunurilor materiale ce-i aparțin. Totul s-a întâmplat în anul 2018, atunci când Procuratura Anticorupție i-a deschis un dosar penal, iar pentru „a-l ajuta” să-și rezolve problemele de ordin juridic, iar grupul infracțional a intrat în posesia a practic tuturor proprietăților pe care acesta le deținea, în valoare de peste 1,8 milioane de euro.
Amintim că Viorel Morari a fost reținut la data de 10 ianuarie anul curent, iar la data de 13 ianuarie a primit mandat de arestare pe un termen de 20 de zile. Acesta a respins acuzațiile care i se aduc și a declarat că dosarul în care este vizat este unul politic și făcut la comanda lui Dodon și Stoianoglo. Morari este cercetat penal pentru abuz în serviciu și fals în acte publice.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!