Nu a durat mult de la primele solicitări din partea Australiei pentru o investigaţie independentă în ceea ce priveşte pandemia de coronavirus şi felul în care a fost gestionată ea de China în primele sale etape, până când Beijingul a început să ameninţe cu represalii.
Ministrul de Externe australian, Marisa Payne, şi-a anunţat sprijinul pentru un astfel de demers la sfârşitul lunii aprilie. La câteva zile după, ambasadorul chinez la Canberra a sugerat că „poporul chinez” ar putea să răspundă la aceste solicitări cu un boicot - „poate că oamenii de rând din China se vor întreba «De ce să mai bem vin australian şi să consumăm carne de vită din Australia?»”, a declarat el pentru o publicaţie locală.
O lună mai târziu, China pare să se fi angajat într-o campanie de răzbunare împotriva Australiei. Pe 12 mai, China a sistat livrarea de exporturi de carne de vită din partea a patru abatoare mari din Australia, motivând probleme de sănătate publică. Cinci zile mai târziu, Beijingul a impus taxe cu 80% mai mari asupra importurilor de orz din Australia.
China este cel mai mare partener comercial al Australiei, iar în condiţiile unei recesiuni post-pandemice, relaţia economică dintre cele două ţări este foarte importantă, mai ales pentru Australia.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!