(foto) Povestea Olesei Globa, o tânără antreprenoare care face pâine integrală cu maia la Orhei

collage

„Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei” a organizat, în raionul Orhei, Programul de Instruire, Grantare și Mentoring „Level Up”, propunându-și să contribuie la creşterea gradului de ocupare şi dezvoltare a spiritului antreprenorial. Ca rezultat al acestui program, au fost susținute cinci idei de afaceri în spatele cărora se află cinci femei puternice, iar pe una dintre ele o veți cunoaște din acest articol.

„Inițial, a fost o necesitate pentru familia noastră. Ne-am confruntat cu probleme de sănătate și în urma unor studii, am înțeles că spitalul și medicamentele nu vor fi scăparea, ci mai degrabă adoptarea unui mod de viață sănătos”, povestește Olesea despre modul în care a apărut ideea de a produce pâine integrală. „Am cercetat părerile și sugestiile mai multor specialiști, nutriționiști și am început să excludem anumite alimente din regimul nostru alimentar, respectiv ne-am gândit să creăm propriul produs natural, care ar înlocui pâinea obișnuită și ne-ar oferi necesarul de nutrienți și vitamine vitale. Și nu doar nouă, dar și membrilor comunității noastre.”

Olesea povestește că a studiat mult din surse demne de încredere și, testând, a înțeles că ar trebui să se asigure că întregul proces corespunde tehnologiei și că au echipamentele care să le ofere siguranța unui produs veritabil integral. Prin intermediul grantului, de exemplu, au procurat o moară cu pietre, pentru că așa cerealele nu sunt expuse termic și făina își păstrează calitățile.

Cum un hobby a devenit afacere

„Cum am menționat, la început era doar o necesitate a familiei, un hobby al nostru pe care nu intenționam să-l transformăm în afacere. Pur întâmplător, am accesat pagina ODIMM cu o lună înainte de încheierea proiectului Femei în Afaceri. Am citit ancheta, am îndeplinit tot ceea ce se cerea, am mers la cursurile organizate, după care trebuia să aplic și la etapa cu planurile de afaceri. M-au ajutat mult să iau acest grant studiile în sfera contabilității, care m-au ajutat să-mi creez singură planul de afaceri. La fel a fost și cu proiectul Fondului de Antreprenoriat. Cumnata mea frecventa cursurile de abilitare antreprenorială. Această informație m-a făcut să caut pagina proiectului; văzând că această oportunitate este valabilă și pentru mine, am accesat-o”, spune Olesea despre granturile care stau la baza investițiilor în afaceri.

Tânăra crede că un antreprenor trebuie să fie, în primul rând, responsabil și punctual: „Trebuie să ai în fiecare zi un plan de task-uri pe care să le îndeplinești. De asemenea, dacă te-ai apucat să faci ceva, să nu fie doar un moft, ci să-ți asumi responsabilitatea să o duci la bun sfârșit. Important e să știi ceea ce vrei să faci astăzi, mâine sau peste o zi”.

Olesea spune că a avut și temeri, iar cea mai banală dintre acestea, crede ea, a fost renumita „dacă n-o să meargă afacerea?”. „Afacerea este una inovativă, respectiv, la momentul dat, concurenți mai buni decât mine pe piață nu erau, dar totuși se găseau și din cei care «să arunce cu pietre în ograda mea», chiar dacă nu aveau nicio tangență cu ceea ce fac”, povestește antreprenoarea. Cu toate astea, aceste experiențe i-au trezit partea competitivă și dorința de a deveni mai bună atât în afacere, cât și personal. Un alt aspect vulnerabil a fost faptul că afacerea a fost lansată la Orhei, însă pentru că locuise mai mult la Chișinău, nu cunoștea pe nimeni de acolo. A început însă să facă cunoștință cu mai mulți oameni, oameni cu experiență, oameni de la care a avut ce învăța și care au contribuit semnificativ la dezvoltarea afacerii și nu doar. „Interacționând cu lumea din jur, mă simt și eu mai bine, mai împlinită sufletește.”

Enersan Family înseamnă energia și sănătatea familiei

„Deoarece pledăm pentru aceste valori și muncim și dezvoltăm afacerea noastră cu toată familia”, motivează Olesea alegerea numelui pentru brandul care le reprezintă afacerea.

Olesea lucrează alături de partenerul de viață și crede că asta e un avantaj, deoarece e prima persoană de încredere, care știi că niciodată nu o să te trădeze. „Mai mult, el are încredere în competențele mele și eu în ale lui, ceea ce ne permite repartizarea responsabilităților. Atunci când vine vorba de producerea pâinii, eu nu sunt soția lui, ci angajată și trebuie să respect anumite cerințe la care el se pricepe mai bine și eu trebuie să le urmez. În ceea ce ține de partea de management financiar și parteneriate – este partea mea de expertiză.”

Olesea spune că reușește să facă față regimului încărcat de lucru datorită faptului că își face un plan de acțiune și știe bine ce are de făcut. „De asemenea, am ajutor din partea soțului în ceea ce privește afacerea, treburile casnice și copiii. Noi nu împărțim activitățile în femeiești și bărbătești, noi le facem pe rând, când suntem disponibili.”

Prima pâine integrală

„Gustul a fost neobișnuit. Din start pâinica a ieșit foarte tare, iar a doua oară – acră, dar am mâncat-o așa cum era, pentru că nu puteam să aruncăm pâinea pe care cu atâta muncă am produs-o și care ne-a costat mult. N-am renunțat, pentru că am știut ce produs final ne dorim. Apropo, copiii noștri la început nu i-au apreciat gustul, pe când acum cel mic îmi cere să îi dau pâine cu el la grădiniță”, spune tânăra antreprenoare.

Olesea mai povestește că actualmente se concentrează pe producerea și consolidarea afacerii și că au misiunea să convertească cât mai mulți oameni să se alimenteze sănătos.

De la cine să ceri ajutor

Pentru un tânăr antreprenor e important să aibă mentori și ajutor de la experți în anumite domenii la care nu se pricepe. Poți să-ți creezi un cerc de oameni din diferite domenii, la care ai putea apela. „De obicei, mă adresez după ajutor după ce cercetez și caut răspunsuri singură. Merg la diferite cursuri, programe de mentorat. Solicit sfaturi de la oameni care sunt în măsură să mi le ofere. Le pot lua în calcul sau nu. Pentru o doză de siguranță și concluzii, mă bazez pe situații reale, nu pe ceea ce au spus sau presupus alții. O idee importantă e că e bine să te bazezi și pe intuiție. Dezvoltarea afacerii este acest cumul de experiențe și decizii, or o afacere necesită muncă necondiționată și la început trebuie să dedici tot timpul pe care-l ai.”

Cu referire la grantul accesat, tânăra a spus că a fost un pas foarte important pentru afacerea sa, deoarece moara pe care o folosea era una simplă, de bucătărie. „Acum am procurat o moară pe pietre. Acest echipament ne va oferi posibilitatea să mărim volumul producerii, dar și să ne mărim tipurile de produse. Intenționăm să oferim făină integrală de grâu, dar și din alte cereale.

Mai avem multe de făcut, dar nu vrem să ne asumăm un ritm prea mare. Toate la timpul lor. Pași mici și siguri spre succes. Suntem la etapa când trebuie să investești, iar gândul că ai vrea o nouă casă sau mașină, dar nu poți să-ți permiți pentru că trebuie să investești în afacere, este o provocare. Dar nu pot, pentru că mă tem să nu dezamăgesc oamenii care-mi apreciază și așteaptă produsul.”

Olesea spune că visează să aibă un spațiu al lor, o brutărie proprie unde să poată să se dezvolte și să se simtă acasă.

Afacerea pe timp de pandemie

Este dificil, explică Olesea, dar deja se orientează spre piața online și se adaptează situației. „Am produs biscuiți, un nou produs. Această perioadă ne-a oferit oportunitatea să diversificăm produsele pe care ne gândeam să le facem dar nu aveam timp. Am folosit timpul pentru a ajusta strategiile de promovare și vânzare și am pus în aplicare unele dintre ele. Carantina nu a afectat afacerea noastră, deoarece am acționat prompt, ne sperie mai mult faptul că grâul devine o materie primă deficitară și mult mai scumpă.”

Olesea e inspirată de oamenii puternici și în special de cei cu care a lucrat anterior, pentru că le urmează exemplul.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei”, implementat de  A.O. „Agenția de Dezvoltare Rurală Centru” Orhei cu suportul financiar al Uniunii Europene și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente