La ceremonie au participat premierul Ion Chicu, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, ministrul Sănătății al României, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne al României, Marcel Iona Vela, precum și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniţă.
În momentul în care la evenimentul solemn s-a alăturat prim-ministrul Ion Chicu, un grup de protestatari, printre care și unii deputatați din PAS, dar și liderul PL, Dorin Chirtoacă, ținând în mâini drapelurile României și ale Republicii Moldova au scandat „rușine, rușine” și au șuierat timp de câteva minute. Ambasadorul României la Chișinău a încercat să calmeze spiritele. „Dacă ne iubiți și respectați, vă rog frumos păstrati solemnitatea. Suntem pentru un eveniment frumos. Vreți să faceți manifestări de acest gen, mergeți în altă parte. Domnul Chirtoacă, sunteți responsabil de chestiunea aceasta, mulțumesc frumos”, a declarat ambasadorul.
Premierul Ion Chicu s-a adresat către oficialii români, mulțumind pentru ajutorul umanitar oferit de țara vecină: „Bine ați venit în Republica Moldova. Salutăm aici, la Chișinău, acest convoi pe cât de mare, pe atât de frumos și vă spunem că v-am așteptat. Mulțumesc din inimă poporului român pentru acest efort frățesc. Apreciem enorm generozitatea fraților noștri și înțelegem că valoarea acestui ajutor este mult mai mare, fiind oferit într-o situație când tuturor le este greu. Anume acum ne este foarte util suportul și umărul fraților de peste Prut. Nu m-am îndoit niciodată că România va ajuta RM, am fost sigur că poporul român va susține Moldova, așa cum o face de mulți ani și sunt sigur că ne va fi alături mulți ani înainte. Vă mulțumim frățește pentru faptul că nici cele mai grele timpuri nu opresc intențiile României de a susține frații din RM”.
„Toate aceste bunuri vor fi distribuite în instituțiile medicale din țară și vom face așa ca fiecare lucrător medical și fiecare pacient, folosind aceste produse, să cunoască despre faptul că sunt parte a ajutorului oferit de frați, de poporul român”, a mai adăugat Ion Chicu.
Și ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a susținut un discurs: „M-au copleșit emoțiile de profund respect și recunoștină, pentru că acest gest de ajutor umanitar, care vine din partea poporului român, vine în clipe grele pentru cetățenii RM, în momente de provocare pentru sistemul de sănătate, care are de înfruntat un singur dușman, Covid-19. Aceste echipamente medicale vor aduce plus valoare și vor consolida sistemul de sănătate din RM. Covid-19 ne-a învățat niște lecții dure, din care urmează să facem față oricărui scenariu negativ de evoluție a situației epidemiologice, dar criza a determinat anumite valori: puterea prieteniei între oameni, puterea prieteniei între țări. Sincere mulțumiri din partea sistemului și lucrătorilor medicali, pentru că în aceste clipe grele sunteți alături de RM”.
Ministrul Sănătății al României, Nelu Tătaru, și ministrul Afacerilor Interne al României, Marcel Iona Vela, au fost întâmpinați cu aplauze și mulțumiri de către grupul de protestatari.
„Pandemia a lăsat la o parte multe lucruri și sper că va lăsa la o parte și multe alte lucruri, pentru a gestiona împreună această situație. Înțeleg prin ce trec colegii mei din România sau corpul medical din RM. Suntem într-un moment în care România a arătat că a fost și este cel mai apropiat partener al RM. România arată în continuare un sprijin, iar ajutorul oferit este dublu față de cel necesar pacienților internați în acest moment în RM. Dincolo de limbă, de istorie, de cultură, suntem într-un parteneriat strategic. România va fi lângă Republica Moldova. Transmit condoleanțe celor care în aceste momente au pierdut persoane dragi, din cauza infecției cu Covid-19 și sănătate multă celor care luptă cu această boală, și fruntea sus celor care sunt în prima linie în lupta cu Covid-19”, a menționat ministrul Sănătății de la București, Nelu Tătaru.
„Întreaga lume se găsește în fața unei mari provocări - această pandemie, care nu ține cont de religie, de etnie, de naționalitate, de granițe, de vârstă și care ne pune la grea încercare pe toți. Pe 27 aprilie s-au împlinit 10 ani de când România și RM sunt într-un parteneriat strategic, în care împreună au făcut lucruri deosebite. Nicio țară nu poate birui singură războiul cu acest inamic invizibil, perfid și agresiv Covid-19. Mai mult ca niciodată trebuie să dovedim prietenie, fraternitate, respect, înțelegere și bunăvoire. România este, a fost și va fi alături de Republica Moldova. Din experiența acestei pandemii putem învăța un lucru extrem de important, că frații sunt cei mai apropiați, că legătura de limbă și de sânge sunt atât de importante, încât niciunii nu trebuie să fim indiferenți față de ceilalți. Mulțumesc și Ministerului Afacerilor Interne din RM, pentru buna colaborare pe care o avem. Dumnezeu să binecuvânteze Republica Moldova și România”, a subliniat ministrul Afacerilor Interne al României, Marcel Iona Vela.
Urmăriți ceremonia integral:
Solicitarea Platformei DA privind schimbarea locației ceremoniei de prezentare a asistenței umanitare în Piața Marii Adunări Naționale, a fost examinată de Primăria Chișinău, însă „autoritățile publice locale nu sunt în competență de a autoriza sau a neautoriza astfel de evenimente.” Declarația aparține primarului general al Chișinăului, Ion Ceban.
Mai devreme, și liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, s-a arătat indignat de decizia autorităților de la Chișinău de a întâmpina lotul de ajutor umanitar sub podul de la Telecentru. „Pentru un astfel de ajutor se mulțumește nu sub pod, ci în Piața Marii Adunări Naționale - unde în 1989, 700 mii de oameni au cerut limba română - limbă oficială”, a declarat Filip, care a menționat că regretă decizia Guvernului și se desolidarizează de atitudinea autorităților față de suportul venit de la București.
Ieri, prim-ministrul României, Ludovic Orban, a anunțat că spre Republica Moldova a pornit convoiul cu ajutorul umanitar, care seara urma să staționeze în Iași, iar azi dimineață, în jurul orelor 9:00-09:30, să treacă Prutul.
Tot ieri dimineață, premierul Republicii Moldova, Ion Chicu a scris următorul mesaj pe pagina sa de facebook „Cu câteva ore în urmă am fost informați de autoritățile române, că transportul cu echipamente medicale de protecție și medicamente esențiale pentru tratarea Covid-19, oferit cu atâta generozitate de poporul român, nu va ajunge astăzi la Chișinău, după cum era planul inițial. Vom fi bucuroși să vedem frații români la Chișinău, imediat ce finalizează toate procedurile de pregătire interne”.
Guvernul României a aprobat, în şedinţa de săptămâna trecută, acordarea unui ajutor umanitar pentru Republica Moldova în valoare de 16,5 milioane de lei (echivalentul 3,5 milioane de euro) sub forma unor materiale sanitare, necesare pentru a face faţă eforturilor de limitare a răspândirii infecţiei cu noul tip de coronavirus.
În același timp, amintim că Guvernul României a trimis în misiune de susținere o echipă de 42 de specialiști medicali care vor munci împreună cu medicii din Republica Moldova, în contextul gestionării situației epidemiologice. Misiunea va dura 15 zile, începând cu data de 30 Aprilie 2020.
Pe lângă ajutorul menționat mai sus, România asigură echipament de protecție specific pentru personalul și medicii români veniți la noi în țară, întrucât este o misiune umanitară: 3.000 de combinezoane de protecție, 6.000 de măști medicale, 6.000 de măști chirurgicale, 11.500 de perechi de mănuși, 1.000 de viziere și 10 izolete.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!