În iunie sau în septembrie? Când se vor redeschide școlile și grădinițele

Autoritățile nu se grăbesc să redeschidă școlile și grădinițele din țară, iar asta deoarece riscul de infectare cu noul tip de coronavirus este încă destul de mare. Cel mai probabil, copii vor reveni în instituțiile de învățământ în luna septembrie, a declarat Igor Dodon, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”.

„În domeniul educației, numai în mun. Chișinău sunt 120 sau 140 de persoane diagnosticate cu Covid-19. Este vorba despre profesori, educatori și alte categorii din sistemul educației. Imaginați-vă că acum masiv deschidem școlile și grădinițele și Doamne ferește într-o grădiniță să avem infectarea masivă a copiilor. De aceea, noi nu avem dreptul să riscăm cu sănătatea copiilor, tot ce ține de domeniul educației va fi abordat separat”, a precizat Igor Dodon.

Șeful statului nu exclude că grădinițele ar putea fi deschise mai devreme de luna septembrie, dar acest lucru va fi discutat abia spre sfârșitul lunii mai: „Am avut o discuție zilele acestea cu colegii de la Ministerul Sănătății, era o opinie să le deschidem mai repede, în mai, dar atunci când am văzut numărul persoanelor infectate din domeniul educației, am luat decizia să nu ne grăbim. Nu exclud că la o anumită etapă, la sfârșit de mai, începutul lui iunie, să revenim la decizii separate pe grădinițe”.

Totodată, școlile își vor relua activitatea cel mai probabil în toamnă: „Elevii posibil că vor reveni la studii la 1 septembrie, în noul an școlar. Dacă vom avea o situație mai bună, în ceea ce ține de micșorarea cazurilor de infectare și nu va fi riscul unui nou val al pandemiei, poate revenim și în luna iunie. Pentru gimnazii și licee am decis ce facem cu examenele, acestea nu vor fi, cu excepția BAC-ului”, a precizat Igor Dodon.

În ceea ce ține de universități, acestea vor relua procesul de studii tot de la 1 septembrie. „Căutăm acum o soluție cum să asigurăm trecerea dintr-un an în următorul an, cum se va calcula reușita”, a menționat șeful statului.

Amintim că procesul de învățământ a fost sistat în toate instituțiile educaționale din țară începând cu data de 11 martie, în urma deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, pentru două săptămâni, apoi până la sărbătorile pascale. Ulterior, s-a decis prelungirea acestui termen pe o perioadă nedeterminată.

La 17 martie, Parlamentul a instituit stare de urgență în Republica Moldova, pentru 60 de zile, până pe 15 mai 2020.


Pub