PSRM acuză Grupul Candu și Șor că ar încerca să preia controlul asupra Curții Constituționale

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Parlament afirmă că mai multe formațiuni politice de opoziție „încearcă să submineze efortul Guvernului de a pune în aplicare planul social de sprijinire a cetățenilor” pentru a depăși efectele pandemiei. PSRM a lansat un comunicat, prin care acuză Grupul pro-Moldova, condus de Andrian Candu și Partidul Șor de încercare de preluare a controlului asupra Curții Constituționale. Reacția vine după ce magistrații de la Înalta Curte și-au schimbat președintele, după care au suspendat aplicarea Acordului privind creditul rusesc.

Foto: UNIMEDIA

„Este foarte evident deja pentru întreaga societate că aceste acțiuni s-au intensificat în momentul în care Guvernul a decis ca o parte din taxa de aeroport, plătită de cetățeni în costul biletelor de călătorie cu avionul, să fie întoarsă la stat și să fie folosită pentru ajutarea cetățenilor afectați de criza socială și economică.

Decizia a generat nemulțumirea grupului care controlează ilegal Aeroportul Internațional Chișinău, grup care a încercat mai întâi să blocheze în Parlament pachetul de legi pentru sprijinirea cetățenilor prin intermediul grupului Pro Moldova, creată și susținută de condamnatul Ilan Șor. Când au văzut că au eșuat, au apelat la metodele bine cunoscute din trecut și au blocat pachetul de legi la Curtea Constituțională, iar când acesta a fost revotat de majoritatea parlamentară, au decis că au nevoie de un control total asupra CC.

Considerăm, în acest context, că sunt indicii clare că schimbările care au avut loc, ieri, la Curtea Constituțională sunt în realitate o încercare de preluare a controlului acestei instituții fundamentale a statului de către un grup infracțional, care are ca scop paralizarea statului în plină criză pandemică, blocarea inițiativelor sociale și economice ale Guvernului, până la ajungerea în situația în care cetățenii să nu mai primească pensii și salarii, o situație foarte posibilă dacă pachetul de legi votat ieri în Parlament va fi anulat.

Vom monitoriza cu atenție ceea ce se va întâmpla la Curtea Constituțională. Statul deține pârghiile necesare pentru a putea bloca revenirea instituției sale fundamentale în mâinile unor grupări criminale, în cazul în care vor apărea dovezi suplimentare că acest lucru se întâmplă”, se arată în comunicatul PSRM.

La rândul său, Grupul Pro-Moldova declară că deciziile Curții Constituționale sunt „o primă victorie în lupta pentru democrație”. „Acordul de împrumut în sine și legea de ratificare încalcă prevederile Constituției și normele naționale. Nu e clar pe ce se aplică dobânda pe toată suma sau pe banii utilizați. Acordul exclude o mediere internațională. Aceste clauze sunt în detrimentul țării, iar majoritatea parlamentară a încercat să se ascundă după scheme și abuzuri când au ratificat acest document politico-electoral”, a declarat deputatul Andrian Candu.

Solicitați de UNIMEDIA, reprezentanți ai Partidului Șor au refuzat să ofere vreun comentariu despre acuzațiile aduse.

Curtea Constituțională și-a schimbat, pe 23 aprilie 2020, președintele, după care a supendat procedura de intrare în vigoare a Acordului privind contractarea creditului rusesc, de 200 milioane de euro, ratificat cu doar câteva ore mai devreme de către majoritatea parlamentară.


Pub