Coronavirusul a STRICAT TOATE planurile Kremlinului
Ziua de 22 aprilie trebuia să fie una mare pentru Vladimir Putin. In mod normal, rușii erau chemați la urne ca să voteze asupra proiectului de reformă constituțională pus la punct de președintele Rusiei pentru a-i permite să rămână la putere până în 2036. Votul se anunța ca un adevărat plebiscit pentru șeful Kremlinului, notează Sylvie Kaufmann.
Editorialista de la Le Monde constată însă că noul virus a stricat toate planurile Kremlinului. Epidemia de coronavirus a ajuns în Rusia iar vârful ei este așteptat în luna mai. Votul a fost deci amânat pentru o dată ce nu a fost încă fixată.
O altă catastrofă se profilează la orizontul Rusiei, cea economică. Căderea prețului barilului de petrol pe o perioadă lungă ar fi un dezastru pentru economia Rusiei. Bugetul țării e calculat pe baza unui baril de țiței de circa 42 de dolari ori acesta e azi undeva la 20 de dolari ca să nu mai vorbim de petrolul american care era la preț negativ luni…
Cert, Covid-19 nu este singurul vinovat al prăbușirii economiei ruse, mai scrie Le Monde. Economia rusă a căzut și dintr-un calcul greșit al Kremlinului. Aliată cu Arabia saudită, puterea de la Moscova a declanșat un violent război al prețului petrolului în idea de a omorâ companiile petroliere ale șistului american. Axa Moscova-Riyad nu a ținut însă multă vreme și piața țițeiului s-a dereglat complet provocând o cădere a barilului sub 30 de dolari.
Toate aceste vești cad într-un moment prost pentru Rusia și președintele ei. Vladimir Putin anunțase în ianuarie un vast plan de investiții publice, în particular în domeniul social, lucru care i-ar fi permis să recâștige simpatia compatrioților săi, uzați de diminuarea veniturilor lor în ultimii ani.
Victimă colaterală a coronavirusului este și aniversarea a 75 de ani de la victoria sovieticilor asupra naziștilor în al doilea război mondial. Kremlinul a fost nevoit să amâne parada militară și ceremoniile prevăzute pe 9 mai la Moscova. Vladimir Putin miza mult pe acest eveniment la care reușise să atragă mai mulți lideri străiniprintre care pe președintele Franței Emmanuel Macron.
Președintele Rusiei care se visează în lider al lumii, va avea dificutăți în a se impune. Lumea post-coronavirus nu se anunță de bun augur. Ca și Europa, Rusia nu-și găsește locul în lumea bipolară sino-americană, cu o Chină tot mai puternică și o Americă tot mai slabă, conchide editorialista de la Le Monde.