(doc) Platforma DA și PAS au depus o sesizare la Procuratura Generală pe numele președintelui Consiliului Audiovizualului

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr au depus o sesizare la Procuratura Generală (PG) împotriva șefului Consiliului Audiovizualului (CA), Dragoş Vicol, ca urmare a dispoziție emise de acesta prin care impune presei audiovizuale o serie de obligații privind felul în care abordează subiectele legate de Covid-19 pe perioada stării de urgență.

Foto: UNIMEDIA

Partidul condus de Maia Sandu, a precizat în comunicatul său că „ în sesizare solicită Procuraturii să investigheze faptele lui Vicol în temeiul articolului 328 din Codul Penal „Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu”, infracțiune ce este pasibilă cu 6-10 ani de privațiune de libertate și interdicția de a ocupa o funcție publică timp de 10-15 ani.”

În același timp, PAS a menționat că „nimeni nu are dreptul să încalce drepturile fundamentale ale democrației, mai ales în aceste momente grele pentru Republica Moldova și întreaga lume.”

Totodată, deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, a depus, de asemenea, o sesizare la PG în acest sens.

„Sesizarea la Procuratura Generală ține de abuzul și depășirea atribuțiilor de serviciu ale numitului Dragoș Vicol, individul care a încercat să pună căluș presei audiovizuale prin semnarea unui act unipersonal ilegal”, a scris pe pagina sa de facebook Vasile Năstase.

PAS / Sursa:PAS/facebook
PAS / Sursa:PAS/facebook
PAS / Sursa:PAS/facebook

Amintim că Consiliul Audiovizualului a emis ieri o decizie care ar reglementa activitatea presei în perioada Stării de Urgență, impunând un șir de restricții și obligațiuni. Printre acestea se numără prezentarea obligatorie în știri a poziției autorităților și datelor oferite de acestea cu privire la răspândirea de Covid-19 în Republica Moldova, evitarea prezentării unor date în mod unilateral și a propriilor opinii. Totodată, CA menționează că singurele surse credibile avizate pentru prezentare sunt datele oficiale naționale și internaționale. Hotărârea a stârnit un val de nemulțumiri printre jurnaliști, care au calificat prevederile drept cenzură și încercare de a „închide gura presei libere”.

Președintele țării, Igor Dodon, a calificat decizia Consiliului Audiovizualului privind activitatea presei în perioada Stării de Urgență drept una nejustificată, recomandând Consiliului Audiovizualului să revadă această decizie.


Pub