Guvernul prelungește suspendarea procesului de învățământ și permite reluarea unor activități de comerț cu amănuntul

Deschiderea instituțiilor de învățământ din țară se amână până la sfârșitul lunii martie. Decizia a fost luată de către Comisia extraordinară pentru sănătate publică din 18 martie 2020, la prima ședință de la istituirea stării de urgență națională.

În cadrul ședinței de astăzi au fost evaluate a evoluția situației privind prevenirea și combaterea infecțiilor cu COVID -19, dar și deciziile luate pe parcursul ultimelor trei săptămâni.

Membrii comisiei au decis extinderea suspendării procesului educațional până la 31 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire, în dependență de evoluția situației epidemiologice.

„Decizia prevede organizarea procesului de învățământ cu utilizarea mijloacelor tehnologiilor informaționale. Ministerul Educației elaborează si pune în aplicare aceste posibilități de a desfășura procesul educațional de toate nivelurile”, a declarat Ion Chicu.

Totodată, Comisia a decis ca de luni, 23 martie, să fie reluate mai multe activități de comerț cu amănuntul. Este vorba despre:

- Magazinele specializate în vânzarea articolelor sanitaro-igienice,

- Magazinele agricole specializate ce comercializează semințe, produse de uz fitosanitar, furaje și alte materii prime și produse necesare în procesul tehnologic și operațional al producătorilor agricoli și al companiilor din industria alimentară;

- Magazinele specializate a pieselor de schimb și altor produse conexe serviciilor de deservire tehnică a unităților de transport și utilajului agricol.

De asemenea, Comisia a decis ca Agenția Servicii Publice (ASP) să presteze un număr foarte limitat de servicii. Este vorba despre anumite servicii pentru persoane juridice, acte cadastrale, certificate de deces și toate acestea vor fi prestate prin programare preventivă.

„Din păcate, pe perioada respectivă se sistează toate examenele de obținere a permiselor auto”, a precizat Ion Chicu.

Totodată, Comisia extraordinară pentru sănătate publică a reglementat și activitatea Î.S. „Poșta Moldovei”, care va acorda doar servicii de necesitate stringentă.

Menționăm că la data de 17 martie 2020, Parlamentul a instituit stare de urgență în Republica Moldova, pentru următoarele 60 de zile, adică până în 15 mai 2020. Mai multe măsuri prevăzute în decizia Parlamentului au fost deja adoptate, cum ar fi restricționarea circulației, regim special de intrare-ieșire în țară, dar și a unui regim special de circulație în interiorul țării, introducerea măsurilor de carantină, interzicerea manifestațiilor publice.


Pub