”Pe fundalul măsurilor de combatere a pandemiei Covid-19 apar deja primele semne ale unei grave crize economice, care stă să cadă. Astfel, la 25 martie, toți agenții economici sunt așteptați să-și achite impozitele la stat. Obligațiile fiscale includ taxa pe salariu, îndemnizații, ajutoare, pensii, prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, decese. Angajatorii trebuie să achite plăți pentru asigurările obligatorii de asistență medicală în formă de contribuție procentuală la salariu și alte recompense”, scrie deputatul Igor Munteanu, pe pagina sa de Facebook.
Parlamentarul vine și cu unele soluții, menite să contribuie la redresarea situației de criză:
1. Facilități la creditele și împrumuturile externe în perioada stării de urgență - BNM a aprobat măsuri în susținerea persoanelor fizice consumatori de credite bancare în situația de urgență, dar BNM nu a spus nici măcar un singur cuvânt despre susținerea persoanelor juridice (IMM-uri), care sunt de fapt cel mai afectate entități la achitarea la termen a unor împrumuturi, obligații fiscale, salarii, plăți pentru contracte la termen, etc, o gravă omisiune care ne poate costa mult în această criză. BNM nu înțelege să trebuie să asigure băncilor comerciale credite de urgență pentru menținerea lichidității băncilor solvabile și stabilității financiar-bancare, deși o poate face.
„Trebuie să analizăm cu multă atenție împrumuturile externe care ar putea fi contractate de actualul Guvern în curând, ca sursă de infuzie valutară în sistemul finanțelor publice. Experiența susține că intrările și ieșirile valutare exercită o largă presiune asupra cursului valutar, iar stabilitatea cursului de schimb e critică în acest moment”, susține Munteanu.
2. Re-eșalonarea taxelor și impozitelor pe durata stării de urgență (60 de zile):
Amânarea plății impozitelor ar putea cuprinde și asigurările sociale - cea mai mare povară pentru agenții economici. Și FMI a încurajat recent partenerii săi inernaționali să aplice politici de stimulare fiscală în raport cu mediul de afaceri, care se resimte deja de efectele crizei economice globale, provocate de epidemia Coronaviruslui;
Ar rebui ca printr-o măsură de răspuns, Guvernul să decidă anularea impozitelor aferente salariilor plătite în perioada sistării activităților economice, ceea ce-ar ajuta companiilor din acest sector să achite salariile angajaților în condiții de criză.
Taxele și impozitele de stat ar trebui să fie amânate până la încetarea stări de urgență. În ceea ce privește companiile care și-au sistat activitatea ca urmare a restricțiilor impuse de Guvern, lor trebuie să li se anuleze obligațiile fiscale la stat pentru perioada pandemiei de Coronvirus.
Este important ca Guvernul să re-eșaloneze plățile pentru utilități (gaz, energie termică, electricitate, apă) pentru 2 luni de zile (stare de ugență), iar ulterior achitarea lor în următoarele luni până la sfârșitul anului (2020). În acest moment sunt câteva sute de mii de persoane care asaltează zilnic oficiile poștale pentru achitarea plăților la utilități (gaz, energie electrică, energie termică, apă&canalizare). Mai mult în condiții de criză pentur sute de mii de familii achitarea utilităților este o povară greu de dus.
Este imperativ ca ANRE să modifice regulamentele sale, astfel încăt pe perioada Coronaviruslului să fie sistate orice plată, iar companiile să aibă posibilitatea să se crediteze, pentur asiguratrea cu resurse financiare curente. Plata va fi reeșalonată pentru o perioadă de 10 luni cu adăugarea la facturile viitoare a 10% din suma sistată în perioada de Coronavirus.
3. Cum diminuăm asperitatea sistării activităților economice în perioada stării de urgență?
Guvernul ar trebui să achite un ajutor de șomaj celor 15.000 deținători de patentă, care și-au sistat activitățile forțat, ca urmare a regimului sanitar-epidemiologic și care nu au alte mijloce de viață.
Guvernul trebuie să achite un ajutor de șomaj tehnic (cca 50% din salariile obișnuite) pentru toți angajații companiilor, care-au fost obligate să-și sisteze activitățile ca urmare a pandemiei.
Guvernul trebuie să achite sporuri salariale de 50% din valoarea tarifară tuturor medicilor implicați astăzi în acțiunile de contracarare a pandemiei, asigurând prin rotație completarea personalului medical pentru a evita surmenajul și demotivarea profesională.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!