Potrivit ministrului de Interne, procurorii au decis că Olga Poalelungi nu poartă răspundere pentru expulzarea, în septembrie 2018, a 7 profesori turci. „Nu știu dacă a fost pusă sub învinuire. A fost suspendată din funcție, deoarece avea calitatea de bănuit. Dumneaei a atacat ordinul în instanța de judecată, care a repus-o în funcție, iar procurorii i-au scos calitatea de bănuită și nu este subiectul acestei infracțiuni. S-au efectuat cercetări, urmărirea penală, iar în cadrul urmăririi penale s-a stabilit că dumneaei nu are nicio vină în expulzarea profesorilor turci. Decizia aparține Procuraturii”, a punctat Pavel Voicu.
Așadar, MAI nu are niciun motiv legal pentru a ataca decizia instanței de judecată la Curtea de Apel, a explicat ministrul.
Pavel Voicu a relatat cum a aflat el, dar și președintele Igor Dodon, al cărui consilier era 2018, despre cele întâmplate cu profesorii turci: „Eram consilier al președintelui Republicii Moldova. Nu cunoșteam toate subtilitățile. Am văzut această informație în mass media și chiar recunosc că eram cu domnul președinte în acel moment. Ne-am uitat unul la altul, ne-am uitat la știre, și domnul președinte a spus: ce fac ăștia, cunoști ceva? I-am răspuns că nu. „Interesează-te care este situația”, mi-a spus.
Ministrul susține că în calitate de consilier al președintelui a încercat sub diferite forme să afle ce se întâmplă: „Clar că eram izolați de informație atunci, de căte instituțiile de forță. Mi s-a spus că șederea lor este ilegală și s-a luat decizia de a-i expulza. S-a început acel scandal cu expulzarea lor. Clar că nu am putut interveni sub nicio formă, nici eu în calitate de consilier, nici domnul președinte atunci, fiindcă a fost o operațiune desfășurată de SIS”.
„Nu știu dacă doamna Olga Poalelungi are vreo vină în acest caz. Mi se pare că nu are nicio vină. Dumneai a întrerpins toate măsurile legale și nu a depășit atunci când a semnat unele acte, dacă le-a semnat, fiindcă nu era în competența biroului Migrație și Azil”, a conchis Voicu.
Șefa Biroului Migrație și Azil a fost restabilită în funcție de către o instanță de judecată, care a anulat ordinul ministrului de Interne Andrei Năstase, din septembrie 2019, de suspendare a Olgăi Poalelungi.
Cei șapte profesori turci expulzați de SIS în colaborare cu omologii lor turci la 6 septembrie 2018 au fost acuzați de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de clericul turc exilat Fethullah Gulen, considerată de autoritățile de la Ankara drept un grup terorist.
La data de 11 iunie 2019, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!