75 de ani de la Holocaust. Peste 200 de supraviețuitori au participat la comemorarea victimelor antisemitismului: Aceasta nu trebuie să se mai întâmple niciodată

La 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz, supravieţuitori ai Holocaustului, tot mai puţini, s-au reunit luni în acest loc pentru a aduce un omagiu celor peste 1,1 milioane de victime, în principal evrei, pe fondul unor noi preocupări faţă de o recrudescenţă a antisemitismului, relatează AFP, citează Agerpres.

Foto: https://www.historyhit.com/

Veniţi din întreaga lume, peste 200 de supravieţuitori au fost aşteptaţi în locul fostei tabere naziste de la Auschwitz, în sudul Poloniei, pentru a-şi împărtăşi mărturiile înţelese ca un avertisment serios după un val recent de atacuri antisemite pe cele două coaste ale Atlanticului.

„Dorim ca următoarea generaţie să ştie prin ce am trecut şi ca aceasta să nu se mai întâmple niciodată”, a declarat cu emoţie duminică jurnaliştilor David Marks, 93 de ani, supravieţuitor de la Auschwitz, transmite The Guardian.

Un număr de 35 de membri ai familiei sale apropiate şi îndepărtate de evrei români au fost ucişi la Auschwitz, cea mai mare tabără a morţii creată de Germania nazistă şi care a devenit simbolul a şase milioane de evrei europeni ucişi în Holocaust.

De la mijlocul anului 1942, naziştii au deportat sistematic evrei din toată Europa spre şase mari lagăre de exterminare - Auschwitz-Birkenau, Belzec, Kulmhof, Majdanek, Sobibor şi Treblinka.

Organizatorii insistă asupra faptului că ceremonia comemorativă de luni trebuie să se axeze mai degrabă pe ceea ce au de spus supravieţuitorii, decât pe certurile politice care au marcat pregătirile pentru eveniment.

„Este vorba de supravieţuitori, nu de politică”, a declarat duminică pentru AFP Ronald Lauder, preşedintele Congresului Mondial Evreiesc, care a ajuns în locul fostei tabere de la Auschwitz, transformat astăzi într-un memorial şi muzeu administrat de Polonia.

„Observăm apariţia antisemitismului în timp ce nu dorim ca trecutul lor (al supravieţuitorilor) să fie viitorul copiilor lor sau viitorul nepoţilor lor”, a insistat el.

La ceremonie au asistat capete încoronate, şefi de stat şi de guvern din aproape 60 de ţări, dar lideri ai unor mari puteri au absentat, notează AFP.

În Republica Moldova la fel astăzi au fost comemorați cei circa 300 mii de evrei, exterminați în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Președintele Igor Dodon, consilierii acestuia, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, au depus flori la Memorialul victimelor fascismului din Chișinău.

Zinaida Greceanîi a precizat că , „trebuie să păstrăm memoria evenimentelor de atunci și să nu uităm durerea și rușinea pentru ce s-a întîmplat, pe care o simțim și astăzi. Datoria noastră, a autorităților, a societății civile, a fiecărui cetățean în parte este să acționăm împotriva oricăror forme a intoleranței, discriminării, rasismului, antisemitismului și xenofobiei.”

Igor Dodon / Sursa:Igor Dodon/facebook
Igor Dodon / Sursa:Igor Dodon/facebook
Igor Dodon / Sursa:Igor Dodon/facebook
Zinaida Greceanîi / Sursa:Zinaida Greceanîi/facebook


Pub