Circa 7 700 de obiecte explozive, ce datau din perioada celui de-al doilea Război Mondial, neutralizate de geniști în 2019

Geniştii Armatei Naţionale au neutralizat circa 7 700 de obiecte explozive pe parcursul anului 2019. Majoritatea muniţiilor neexplodate au fost depistate în localităţile din raioanele Anenii Noi, Căuşeni, Criuleni, Hînceşti, Taraclia şi în municipiile Bălţi şi Chişinău, informează un comunicat al Ministerului Apărării.

Foto: army.md

Potrivit şefului Serviciului Geniu, locotenent-colonel Adrian Efros, cea mai mare cantitate de muniţii — 530 de proiectile de artilerie — a fost descoperită în luna octombrie, în oraşul Taraclia, în apropiere de calea ferată. Obiectele, care datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, au fost nimicite de echipa de geniu a Brigăzii de infanterie motorizată „Dacia” din Cahul.

Potrivit comunicatului, în martie 2019, geniştii din Batalionul de Geniu „Codru” au executat o misiune de deminare în satul Marianca de Jos, raionul Ştefan Vodă, unde au distrus 234 de muniţii de diferit calibru — proiectile de artilerie, bombe de la aruncător şi focoase.

În luna decembrie a anului trecut, geniştii militari au intervenit în localitatea Puhăceni, raionul Anenii Noi, pentru a lichida 45 de proiectile de artilerie, bombe de aruncător şi mine antipersonal, găsite în pădurea din apropiere.

Sursa a adăugat că toate muniţiile depistate erau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi au fost distruse în condiţii de maximă siguranţă la centrele de instruire ale Armatei Naţionale.

Geniştii Armatei Naţionale au distrus 7 700 de muniţii pe întreg teritoriul Republicii Moldova / Sursa:army.md

Ministerul Apărării atenţionează că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii, cetățenii sunt rugaţi să anunțe autorităţile locale. În cazul depistării unor obiecte explozive neidentificate, este categoric interzisă atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, demontarea focoaselor sau altor componente.

De menţionat că din 1992 şi până în prezent, 24 de persoane au decedat, iar 27 au fost rănite, în rezultatul incidentelor soldate cu explozia diferitor muniţii. Din numărul total al celor care au avut de suferit, opt copii au murit, iar alţi patru copii au fost răniţi.

Ultimul caz tragic a avut loc în luna iulie 2019, în oraşul Criuleni, unde un copil a decedat pe loc, iar altul a ajuns în stare gravă la spital, după ce au detonat o grenadă, găsită in una din anexele casei.


Pub