Rusia este principalul furnizor de gaze naturale pentru Turcia, care se bazează pe importuri pentru nevoile sale de energie, transportând gazul printr-o altă conductă din Marea Neagră, numită Blue Stream. Noua conductă, care a fost construită timp de cinci ani, pe o distanță de 930 de kilometri, și a costat 8 miliarde de dolari va diversifica rutele de tranzit rusești, ocolind Ucraina. Din Turcia, gazul rusesc va ajunge în sudul și sud-estul Europei prin linii noi sau prin cele deja existente.
La finalul anului trecut, președintele SUA, Donald Trump, a elaborat legea bugetului militar al SUA pentru 2020, care impune sancțiuni companiilor implicate în implementarea proiectelor ruseşti pentru gazoductele North Stream II şi Turk Stream.
Conducta de gaze naturale TurkStream a fost creată ca o alternativă la conducta South Stream, după ce Bulgaria a abandonat proiectul în 2014, la presiunea Statelor Unite.
La sfârșitul lunii decembrie, Bulgaria și-a anunțat disponibilitatea de a primi gaz natural de la Rusia prin Turcia. Același lucru a fost anunțat și de Serbia, însă sârbii trebuie să aștepte până când conducta va fi prelungită de bulgari până la graniță.
Ungaria dorește, de asemenea, să utilizeze conducta de gaz natural TurkStream, pentru a diversifica aprovizionarea cu energie. Budapesta speră ca Sofia și Belgradul să își termine proiectele la timp, permițându-i să obțină primele aprovizionări cu gaz rusesc în 2021.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!