Decorațiunile și instalațiile electrice pot fi periculoase pentru sănătatea și securitatea consumatorilor, de aceea este important de ținut cont de următoarele reguli la procurarea și exploatarea acestora:
Verificați dacă luminițele electrice sunt însoţite de următoarele avertizări:
- A nu se scoate sau însera lămpile când ghirlanda este racordată la reţeaua de alimentare;
- Pentru ghirlandele luminoase cu lămpi montate în serie, altele decât ghirlandele luminoase sigilate, a se înlocui imediat lămpile uzate cu alte lămpi având aceeaşi tensiune şi putere nominală, pentru evitarea încălzirilor: această cerinţă nu se aplică ghirlandelor sigilate;
- A nu se racorda ghirlanda la reţeaua de alimentare, în stare ambalată.
Luminițele electrice trebuie să fie însoţite de o indicaţie care să arate că sunt destinate pentru utilizări în interior sau/și exterior.
Luminițele destinate a fi utilizate în exterior trebuie să fie echipate cu o fişă de priză protejată împotriva stropilor de apă sau să fie adaptabile la o conexiune permanentă cu un cablaj fix prin intermediul unei cutii de conexiuni. Lungimea cablului între fişă şi prima dulie, pentru toate tipurile de luminițe, nu trebuie să fie mai mică de 1,5 m.
Agenţii economici sunt obligaţi să demonstreze consumatorilor, la cererea acestora, modul de utilizare şi funcţionalitatea produselor de folosinţă îndelungată ce urmează a fi vândute.
Consumatorul este în drept să solicite vânzătorului prezentarea declarației de conformitate. Lipsa acesteia prezumă neconformitatea produsului. Neoferirea datelor despre certificarea conformităţii sau a declaraţiei de conformitate se sancționează, conform Codului Contravențional.
Achiziționați instalații electrice doar dacă dispun de marcajul de conformitate CE. Marcajul CE se aplică pe echipamentele electrice în mod vizibil, lizibil şi de neşters. În cazul în care acest lucru nu este posibil sau justificat din considerente ținînd de natura echipamentelor electrice, marcajul se aplică pe ambalaj și pe documentele de însoțire.
La alegerea bradului de Crăciun:
- Asigurați-vă că baza bradului este dreaptă și că are suficientă stabilitate pentru a susține greutatea pomului artificial.
- Materialul unui brad de calitate inferioară poate elimina, mai ales sub influența luminii și a lumânărilor, substanțe chimice nocive. În acest sens asigurați-vă că nu este prezent mirosul persistent specific de substanțe chimice.
- Culoarea crengilor și a decorațiunilor de brad trebuie să se mențină pe toată durata de exploatare. Verificați în prealabil prin trecerea ușoară a mâinii printre ramuri pentru a stabili rezistența culorii cât și lipsa dezgoliciunii extremității ramurilor. Respectați indicațiile producătorului privind modul și locul de amplasare, evitați procurarea decorațiunilor din sticlă pentru a preveni eventuale accidente.
- Decorațiunile pentru pomul de Crăciun nu sunt considerate jucării pentru copii, în sensul Reglementării tehnice privind siguranța jucăriilor, prin urmare acestea nu dispun de declarație de conformitate și nu sunt supuse evaluării conformității obligatorii care să asigure inofensivitatea acestora.
Achiziționați doar jucării care au aplicat marcajul CE. „Marcaj CE” înseamnă un marcaj prin care producătorul indică faptul că jucăria respectă cerințele aplicabile stabilite în legislația comunitară de armonizare transpusă și în legislația națională. Nu confundați marcajul CE cu alte simboluri. Atenție! Acestea au rolul să vă deruteze și riscați să procurați jucării periculoase pentru copii.
La procurarea jucăriilor pentru copii:
- Alegeți jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale. Jucăriile care nu sunt destinate unui grup de vârstă specific al copiilor pot să îi rănească. Asigurați-vă că urmați recomandările referitoare la vârstă - în special simbolul de interzicere care vizează copii între 0 și 3 ani.
- Nu cumpărați jucării cu părți mici, detașabile, pentru copii sub 3 ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și pot să se înece cu părțile mici.
- La jucăriile care conferă mobilitate utilizatorilor verificați prezența și buna funcționare a dispozitivului de frînare care trebuie să fie adecvat tipului de jucărie și energiei cinetice generate de aceasta.
- Jucăriile nu trebuie să fie alimentate la o sursă de energie a cărei tensiune nominală depășește 24 de volți. Transformatorul electric pentru jucării nu face parte integrantă din jucărie.
- Asigurați-vă că jucăriile nu prezintă nici un pericol pentru sănătate și nici un pericol de vătămare a ochilor sau a pielii prin lasere, diode emițătoare de lumină (LED-uri) sau orice alt tip de radiație.
- O jucărie destinată utilizării de către copiii mai mici de 36 de luni trebuie să fie proiectată și fabricată astfel încît să poată fi curățată. O jucărie textilă trebuie, în acest scop, să fie lavabilă, cu excepția cazului în care conține un mecanism care ar putea fi deteriorat dacă se îmbibă cu apă la spălare.
- Solicitați prezentarea declarației de conformitate pentru jucăria care v-a captat atenția. Prin redactarea declarației de conformitate, producătorul își asumă responsabilitatea pentru conformitatea jucăriei.
- Acordați atenție sporită jucăriilor pe care intenționați să le achiziționați. Acest tip de produs de calitate corespunzătoare nu poate fi înlocuit cu un produs similar celui procurat, în 14 zile calendaristice, dacă acest produs nu vă convine ca formă, gabarite, model, mărime, culoare sau dacă nu poate fi utilizat conform destinaţiei din alte cauze.
Îndepărtați toate ambalajele și păstrați întotdeauna instrucțiunile. Asigurați-vă că ambalajul din plastic nu constituie un obiect de joacă pentru copii, deoarece aceștia riscă să se sufoce.
Verificați site-ul internet al Sistemului de alertă rapidă pentru produsele nealimentare (RAPEX) al UE http://ec.europa.eu/rapex. Acesta oferă detalii privind produsele periculoase retrase de pe piață, inclusiv jucării.
Semnalați întotdeauna orice problemă de siguranță legată de o jucărie apelînd la Telefonul consumatorului 022 74 14 64 sau accesînd pagina http://consumator.gov.md.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!