„Trebuie să clarificăm ce înseamnă deficit bugetar, care este diferența între veniturile pe care le-ai planificat și cheltuielile pe care le planifici. Cheltuielile sunt pe componenta de bază, cele interne, salarii, pensii, întreținerea administrației, clădirilor, deservirea datoriei interne și externe, și avem element al deficitului bugetar, care sunt proiectele investiționale, finanțate din surse externe. Pentru 2020 ne-am planificat ca suma de 2,4 miliarde lei, care reprezintă deficitul pentru acoperirea cheltuitelor prevăzute în prima categorie, să fie mai mică decât cea planificată în 2019. Însă, cealaltă parte, pe care noi o planificăm pentru a fi investită în infrastructură, deci banii externi orientați exclusiv pentru proiecte investiționale, aici suma este mai mare. Noi vrem să atragem bani externi pentru infrastructură. În linii mari, acest element al deficitului bugetar nu afectează sustenabilitatea bugetului pentru anul 2020.
Noi trebuie să identificăm surse de finanțare a deficitului de 2,4 miliarde și acestea pot fi următoarele: statul continuă să emită valori imobiliare de stat, o practică obișnuită, vom scoate la privatizare unele active și odată cu numirea în funcție a noului director al Agenției Proprietății Publice, am lansat o evaluare a activelor statului, întreprinderi, să vedem care sunt pasibile pentru privatizare. Or, în opinia noastră, statului trebuie să-i rămână acele active care nu pot fi oferite sectorului privat, restul trebuie oferite businessului. Așa se procedează în țările care au atins un anumit nivel de dezvoltare. Este o axiomă că sectorul privat, businessul gestionează mai bine activitățile întreprinderilor, decât statul. Asta nu înseamnă că în 20-20 noi o să vindem cele profitabile deodată, trebuie o analiză, o evaluare, dar ca și concept, statul trebuie să mențină doar activele care au tangență cu funcționalitatea statului. Am rugat noul director ca în decurs de două săptămâni să vină cu acest nou concept, cu o listă de propuneri, ce active consideră dumnealui că trebuie să rămână în proprietatea statului și care trebuie scoase la privatizare în perioada următoare, un fiind un termen mediu”, a conchis Chicu.
Citește întregul interviu aici.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!