(video/update) A treia e cu succes? După 10 ani va fi constituită încă o Comisie parlamentară privind anchetarea evenimentelor din 7 aprilie

În cadrul secretariatului Parlamentului urmează să fie înregistrat, astăzi, un proiect de hotărâre, cu privire la constituirea unei Comisii de anchetă, care va investiga evenimentele din 7 aprilie 2009. Despre aceasta a anunțat deputații Liviu Vovc și Dinu Plîngău.

Foto: UNIMEDIA

În cadrul secretariatului Parlamentului urmează să fie înregistrat, astăzi, un proiect de hotărâre, cu privire la constituirea unei Comisii de anchetă, care va investiga evenimentele de la 7 aprilie 2009. Despre aceasta a anunțat deputații Liviu Vovc și Dinu Plîngău.

Potrivit acestora, chiar după 10 ani, nu se știe cine a stat în spatele acelor evenimente în care zeci de tineri au fost bătuți și maltratați.

Dinu Plîngău a menționat că instituirea Comisiei era planificată încă din iunie, însă din cauza că erau pe rol alte trei Comisii parlamentare, acest lucru nu a fost posibil. Vovc și Plîngău spun că această Comisiei de anchetă ar urma să fie condusă de către reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr.

Amintim că anul acesta s-a împlinit 10 ani de la evenimentele care au avut loc pe 7 aprilie.Protestele de la Chișinău au început pe 6 aprilie 2009, după ce au fost anunțate rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare din 5 aprilie.

UNIMEDIA precizează că după 2009 au fost create doua Comisii Parlamentare cu privire la investigarea evenimentelor din 7 aprilie. Prima Comisie a fost condusă de către actualul judecător la Curtea Constituțională, Vladimir Țurcan, iar a doua Comisie a fost condusă de către tatăl actualului ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, Vitalie Nagacevschi

În 2010, după prezentarea raportului, Vitalie Nagacevschi, a declarat atunci că împreună cu membrii Comisiei, a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a da răspunsuri la anumite întrebări, pornind de la împuternicirile ce îi reveneau conform legislaţiei. „O singură scăpare din raport este faptul sistării funcţionalităţii anumitor pagini web. Dar a fost o scăpare tehnică, care nu a fost acoperită. S-a vorbit în principiu destul de puţin pe această temă şi mai mult s-a atras atenţia după ce raportul a fost finalizat. Nu este vorba de ceva intenţionat, a menţionat Vitalie Nagacevschi.

Totodată, susţine Vitalie Nagacevschi, adevărul despre 7 aprilie trebuia să fie stabilit nu de Comisie, dar de organele de urmărire penală, MAI, Procuratura şi SIS. Raportul Comisiei Nagacevschi a fost unul juridic. Activitatea Comisiei nu trebuia să substituie nicicum activitatea Procuraturii, organelor de urmărire penală şi a instanţelor judecătoreşti, a mai spus Vitalie Nagacevschi. Fostul parlamentar a subliniat că după prezentarea raportului în faţa Parlamentului a fost adoptată o hotărâre prin care organele de drept urmau, timp de o lună, să prezinte legislativului un raport despre investigarea evenimentelor. „Dar, având în vedere dizolvarea Parlamentului şi criza politică, hotărârea nu a fost dusă până la capăt şi sper eu că, odată cu întrunirea noului Parlament, autorităţile competente vor fi solicitate să se prezinte în faţa Parlamentului şi să-şi dea darea de seamă privind investigarea evenimentelor din 7 aprilie”, a mai spus Vitalie Nagacevschi. Ex-deputatul PCRM, Vladimir Ţurcan, preşedintele primei Comisii de stat pentru investigarea evenimentelor din 7 aprilie, instituită la sfârşit de aprilie 2009 prin decretul preşedintelui de atunci, Vladimir Voronin, a declarat că nu este mulţumit de rezultatul investigaţiilor Comisiei Nagacevschi, dar nici de activitatea organelor de drept.


Pub