(video) Clădirea Președinției nu a fost încă dată în exploatare. Ce încălcări a scos la iveală auditul Curții de Conturi

Lucrările de reconstrucție ale clădirii Președinției în valoare de 8,9 milioane de euro, bani alocați de Guvernul Turc, s-au încheiat, actele de predare-primire au fost semnate la sfârșitul lunii iulie, anul curent, însă clădirea nu a fost dată în exploatare oficial.

Foto: UNIMEDIA

Pe agenda ședinței de astăzi, 20 noiembrie, a Curții de Conturi a fost Raportul auditului rapoartelor financiare ale Aparatului Președintelui Republicii Moldova încheiate la 31 decembrie 2018, care a scos la iveală mai multe încălcări, dar și faptul că lucrările de reconstrucție executate, în valoare totală de 8964,3 mii euro, care includ și lucrări suplimentare de 1784,3 mii euro au fost reflectate în actele de primire-predare fără indicarea tipului lucrărilor, unităților cantitative și a prețurilor pe unitate de măsură.

Probele de audit care au stat la baza oferirii opiniei de audit au relevat:

- Atribuirea, înregistrarea și raportarea neveridică a mijloacelor fixe în sumă totală de 1,3 mil. lei, cauzate de incorectitudinea recunoașterii, clasificării și înregistrării în evidența contabilă a acestora;

- Reflectarea incompletă în evidența contabilă la cheltuieli a rezultatului reevaluării unor mijloace fixe, care s-a micșorat față de valoarea de bilanț în urma reevaluării efectuate, diferența de 1,9 mil. lei nefiind reflectată în debitul contului de cheltuieli;

- Reflectarea și raportarea incorectă a unor cheltuieli în sumă totală de 0,1 mil. lei, cauzate de erori admise la recunoașterea și clasificarea acestora;

- Reflectarea incompletă în evidența contabilă la venituri a rezultatului reevaluării unor mijloace fixe, care s-a majorat față de valoarea de bilanț în urma reevaluării efectuate, diferența de 4,0 mil. lei, nefiind reflectată în creditul contului de venit.

Raportorul auditului, Ion Bulmaga, șef în cadrul Direcției generale de audit, a declarat că „auditul a relevat că lucrările de reconstrucție, ca urmare a consecințelor produse în rezultatul evenimentelor din 7 aprilie 2009, s-au efectuat în perioada 2009-2011 cu finanțare din bugetul de stat.”

Documentul arată că în perioada 2018 lucrările de reconstrucție s-au efectuat cu suportul financiar al Guvernului Turciei în baza Protocolului de cooperare încheiat între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Turcia, și ratificat de către Parlament prin Legea nr.112 din 28 mai 2015, după care a fost format un grup de lucru, care a evaluat starea reală a clădirii, inclusiv volumele de lucrări executate anterior la acest obiect, indicând resursele bugetare utilizate în acest scop, volumul lucrărilor executate care nu au fost achitate, precum și volumul lucrărilor degradate în perioada 2010-2017, cauzate de nefinalizarea procesului tehnologic din lipsă de resurse financiare, care au fost evaluate cantitativ și documentate la fața locului.

Pentru finisarea lucrărilor începute încă în 2009, a fost implementat proiectul ,,Reconstrucția clădirii Președinției Republicii Moldova”, cu suportul financiar al Guvernului Turciei, prin intermediul Agenţiei Turceşti pentru Colaborare și Coordonare (TIKA), care și-a asumat integral controlul asupra realizării proiectului, asigurând și coordonând toate aspectele cu caracter financiar, fără a fi utilizate în acest scop resurse financiare din bugetul de stat.

Auditul denotă că, la efectuarea lucrărilor în anul 2018 a fost utilizată documentația de proiect și de deviz elaborată și expertizată în perioada 2009-2010, fără implicarea instituției prezidențiale în procesul de întocmire a documentației de planificare și proiectare a lucrărilor de reconstrucție.

Pentru perioada lucrărilor, TIKA și persoanele juridice implicate în proiectul de reconstrucție au avut parte de facilități, fiind scutite de impozitul pe venit, accize, taxe vamale, taxe pentru efectuarea procedurilor vamale, taxe pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului, precum şi aplicarea scutirii de TVA cu drept de deducere pentru mărfurile și serviciile destinate acestora.

În scopul selectării antreprenorului pentru executarea lucrărilor, TIKA (Agenţia Turcă pentru Colaborare și Coordonare) a organizat la 22.12.2017 în Republica Turcia o licitație, în rezultatul căreia a fost desemnată în calitate de antreprenor o companie privată turcă, care ulterior a selectat subantreprenorii, fără a implica instituția prezidențială în procesul de selectare.

Ca rezultat, TIKA a încheiat la 8 ianuarie 2018 acordul de renovare a clădirii Președinției cu antreprenorul selectat, în valoare de 7180,0 mii euro. Totodată, în baza acordului din 14.06.2018 încheiat de către TIKA cu un agent economic rezident al Republicii Moldova, a fost prevăzută dotarea clădirii Președinției cu mobilier, tehnică și echipament, în valoare totală de 88,3 mii euro.

Auditul a constatat că, transmiterea lucrărilor de reconstrucție și a dotărilor s-a realizat prin actele de primire-predare semnate la 31 iulie, anul curent, către reprezentantul TIKA și reprezentantul Aparatului Președintelui Republicii Moldova. Lucrările de reconstrucție executate, transmise de către TIKA în valoare totală de 8964,3 mii euro, care includ și lucrări suplimentare de 1784,3 mii euro au fost reflectate în actele de primire-predare fără indicarea tipului lucrărilor, unităților cantitative și a prețurilor pe unitate de măsură.

Deși, lucrările de renovare s-au finisat, iar actele de primire-predare au fost transmise Aparatului Președintelui Republicii Moldova de către TIKA, până la finalizarea auditului în evidența contabilă nu era reflectată valoarea lucrărilor de reconstrucție, precum și valoarea altor dotări (518,3 mii euro).

Președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, a declarat că autoritățile din Turcia trebuie să verifice corectitudinea cheltuirii banilor și să efectueze un audit la Agenția Turcească pentru Cooperare (ATC), care și-a asumat integral controlul asupra realizării proiectului de renovare a Președinției de la Chișinău.

De asemenea, el a afirmat că antreprenorul selectat pentru realizarea lucrărilor nu a primit automat toți banii din bugetul Turciei, dar a folosit resurse proprii. Peste un an, urmează să vină o comisie de specialiști din Ankara să verifice calitatea lucrărilor efectuate și abia după acest ultim act de control autoritățile turce vor achita a doua parte a banilor agentului economic.

UNIMEDIA aminteşte că două clădiri de stat, Parlamentul și Președinția, au fost devastate în timpul protestelor din 7 aprilie 2009, renovarea lor fiind programată încă din anul 2006.


Pub