Despre justiția pe vremea PD: „Chiar și unele divorțuri trebuiau aprobate întâi la sediul partidului, abia apoi în instanță”

Pe vremea guvernării Partidului Democrat, chiar și unele divorțuri trebuiau aprobate întâi la sediul PD și abia apoi în instanța de judecată. Cel puțin așa susține președintele țării, Igor Dodon, care mai spune că sistemul judecătoresc este atât de corupt, încât este nevoie de o „reparație capitală” pentru a soluționa problemele existente.

Foto: cetateanul.net

„În Republica Moldova sunt peste 400 de judecători, unii au fost implicați în scheme de corupție, se făceau liste la PD și se spunea că în acest dosar câștigă cutare, în altul cutare, se ajungea până la divorț și nu divorțau până nu venea decizia de sus”, a relatat Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni la TRM. Liderii PD nu au comentat, deocamdată, acuzațiile aduse în adresa partidului.

În același context, șeful statului a criticat dur și conducerea CSM, atât pe cea actuală, cât și pe cea precedentă, explicând că în fruntea tuturor judecătorilor stă anume această instituție. „Lasă să plece toți, și cei care au fost parte a fostului sistem, actualul CSM a fost numit în timpul fostei guvernări, și ceilalți pe care îi numesc țarioci. Dăm capii într-o parte, și de la CSM și de la toate instituțiile respective, și alegem alții. E nevoie de o săptămână - două”, a punctat Igor Dodon.

Președintele Igor Dodon are și un ultimatum pentru cei vizați: „Sau țariocii singur își dau demisia sau se aprobă modificări la legea CSM și prin dispoziții finale se dau toți afară. Convocăm adunarea generală din nou, a 400 de judecători, și lasă să se aleagă din nou conducerea. Problema e foarte gravă și ar fi bine să avem consens politic, să nu luăm parte cuiva”.

În opinia lui Igor Dodon, pentru a soluționa problema, trebuie să se înceapă o filă nouă: „Resetăm totul, dăm totul într-o parte și începem cu o nouă filă. Kosmeticeskii remont al justiției nu se va primi, doar kapitalinii”.

Și pentru că nu se consideră expert în justiție, președintele a creat o comisie specială, care va oferi o expertiză profesionistă atât întregului domeniu judiciar, cât și aspectelor ce țin de reformarea acestuia.


Pub